Κροατία: 1,8 δισ. δολ. από την Παγκόσμια Τράπεζα

Την περίοδο 2009-2012
Πέμπτη, 02 Οκτωβρίου 2008 10:02
A- A A+

Το ποσόν του 1,8 δισ. δολαρίων για την περίοδο 2009-2012 προβλέπει το πλαίσιο της νέας στρατηγικής συνεργασίας της Παγκόσμιας Τράπεζας με την Κροατία. Στόχος της στρατηγικής (σ.σ. πλαίσιο δράσεων της τράπεζας) είναι, μεταξύ άλλων, η υποστήριξη της ενταξιακής διαδικασίας της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

«Η Κροατία σημείωσε τεράστια πολιτική και οικονομική πρόοδο την τελευταία 15ετία», δήλωσε η διευθύντρια του γραφείου της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Κροατία, κ. Ορσαλία Καλαντζοπούλου. «Τα εισοδήματα διπλασιάστηκαν, οι οικονομικές και κοινωνικές ευκαιρίες», πρόσθεσε.

Οι προτεραιότητες της νέας στρατηγικής εστιάζουν σε τέσσερις, βασικές, «θεματικές» ενότητες, αυτές της μακροοικονομικής σταθερότητας, της ενδυνάμωσης του ιδιωτικού τομέα, της βελτίωσης της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας του κοινωνικού τομέα και της αειφόρου ανάπτυξης, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την περίοδο 2004-2008 η Παγκόσμια Τράπεζα υλοποίησε έργα, μεταξύ των οποίων η ανακατασκευή 72 σχολείων, ο εκσυγχρονισμός του λιμένα της Ριέκα, καθώς και η βελτίωση της προστασίας οικοσυστημάτων, όπως του Καρστ.

Από το 1993 που η Κροατία έγινε μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, το δανειοδοτικό «χαρτοφυλάκιο» της Τράπεζας μέχρι και τον Ιούνιο του 2008 περιελάμβανε 17 ενεργά projects με συνολικές δεσμεύσεις 1,07 δισ. δολαρίων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή