Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Πέμπτη, 02 Οκτωβρίου 2008 10:21
A- A A+

Το ψήφισμα για την Κύπρο που εγκρίθηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), η ομιλία του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην ΚΣΣΕ, η προσφυγή εταιρείας ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το θέμα του φυσικού αερίου, η εξέταση των επενδύσεων 250 μεγάλων ταμείων προνοίας, και η νίκη της Ανόρθωσης επί του Παναθηναϊκού, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Πέρασαν 'τα λιμάνια τους' '', γράφει ότι χωρίς ουσιαστικές τροποποιήσεις πέρασε το ψήφισμα Γιοάχιμ Χόρστερ στην ΚΣΣΕ, αφήνοντας πίσω του ένα μεγάλο πλήγμα στην ελληνική πλευρά, καθώς της ζητά να άρει το ''εμπάργκο'' των Τ/κ σε όλους τους μη πολιτικούς τομείς και πιστώνει στους Τ/κ τα κατεχόμενα λιμάνια. Γράφει, επίσης, ότι μιαν εντελώς διαφορετική προσέγγιση από το πνεύμα που προσδίδει και τα μηνύματα που στέλνει μια στρατιωτική παρέλαση, έδωσε χθες ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αποφεύγοντας επιμελώς να αναφερθεί στο αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς.

Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Θρίαμβος και πρωτιά στον όμιλο'', γράφει ότι η Ανόρθωση βάλθηκε να κάνει την ποδοσφαιρική Ευρώπη να παραμιλά και χθες, στην παρουσία 20.000 θεατών, νίκησε με 3-1 τον Παναθηναϊκό, πετυχαίνοντας την πρώτη της νίκη στη φάση των ομίλων του Champions League και περνώντας επικεφαλής του βαθμολογικού πίνακα του δεύτερου ομίλου, πράγμα που έθεσε γερές βάσεις για πρόκριση είτε στη φάση των ''16'' είτε στο Κύπελλο UEFA. Γράφει, επίσης, ότι η χθεσινή στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο ανεξαρτησίας της Κύπρου εντυπωσίασε το λαό.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Το φυσικό αέριο πάει δικαστήριο'', γράφει ότι αυτό που πολλοί προειδοποιούσαν αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά, αφού η ενεργειακή πολιτική της Κύπρου τίθεται υπό την αίρεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ενώπιον του οποίου προσέφυγε η Golar Energy Ltd, η οποία ζητά να ακυρωθεί η απόφαση της ΡΑΕΚ να μην ολοκληρώσει την εξέταση και έγκριση αίτησής της για κατασκευή πλωτής μονάδας αποϋγροποίησης φυσικού αερίου. Γράφει, επίσης, ότι στη δημιουργία αποθεματικού ταμείου για κάλυψη των αναγκών στις δύσκολες περιόδους προχωρεί η Κύπρος.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Στο μικροσκόπιο 250 μεγάλα Ταμεία Προνοίας'', γράφει ότι θα τεθεί σήμερα στο γραφείο του Εφόρου Ταμείων Προνοίας το θέμα των επενδύσεων των Ταμείων Προνοίας, και στη σύσκεψη θα γίνει ενημέρωση για τον έλεγχο των επενδύσεων των 250 μεγάλων ταμείων. Γράφει, επίσης, ότι το νέο μπαράζ αντιδράσεων για την τοποθέτηση του Υπουργού Αμυνας ότι το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα ήταν ένα πυροτέχνημα, προκάλεσε την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Αξίωσε διπλή κυριαρχία'', γράφει ότι ο Τ/κ ηγέτης, από το βήμα της ΚΣΣΕ, επανέλαβε τις μαξιμαλιστικές του αξιώσεις, φροντίζοντας παράλληλα να αποσείσει από την Τουρκία τις ευθύνες για τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στις απευθείας διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού. Γράφει, επίσης, ότι τέσσερις τουλάχιστον παγίδες έκρυβε το πιλοτήριο του Μπόινγκ 737-300 της Ηλιος, που ενεργοποιήθηκαν ακριβώς στα κρίσιμα δευτερόλεπτα που έπρεπε να ληφθούν από τους πιλότους οι καθοριστικές αποφάσεις.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Θετικό ψήφισμα ΚΣΣΕ για Κύπρο'', γράφει ότι την επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ χαιρετίζει η ΚΣΣΕ σε ψήφισμα που ενέκρινε χθες. Γράφει, επίσης, ότι χιλιάδες άτομα συνέρρευσαν χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου συνεχάρησαν τον Πρόεδρο Χριστόφια για την επέτειο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δέχθηκε, επίσης, τα συγχαρητήρια του διπλωματικού σώματος.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή