Η συμφωνία στον τομέα των πυρηνικών μεταξύ Ινδίας και Ηνωμένων Πολιτειών ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για παρόμοια συμφωνία με το Πακιστάν, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας.
Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε αργά χθες το βράδυ συμφωνία που θέτει τέλος στο εμπάργκο τριών δεκαετιών των ΗΠΑ με την Ινδία στον τομέα των πυρηνικών, διοχετεύοντας δισεκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις και φέρνοντας τη μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου πιο κοντά στη Δύση.
Πολλοί ωστόσο είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η συμφωνία αυτή βλάπτει τις προσπάθειες που καταβάλλονται παγκοσμίως για τον περιορισμός της διάδοσης των πυρηνικών όπλων, αφού αφήνει ελεύθερη την Ινδία να εισάγει πυρηνικά καύσιμα και τεχνολογία, παρά το γεγονός ότι έχει κάνει πυρηνικές δοκιμές και δεν υπέγραψε ποτέ τη Συνθήκη Mη Διάδοσης Πυρηνικών Οπλων (Non-Proliferation Treaty).
Στο πυρηνικά εξοπλισμένο Πακιστάν ο πρωθυπουργός Γιουσάφ Ράζα Γκιλάνι είπε ότι δεν πρέπει κανείς να εκλάβει τη συμφωνία ως αιτία για ανησυχία.
«Δεν πρέπει να ανησυχούμε γι αυτό», δήλωσε ο Γκιλάνι μιλώντας στους δημοσιογράφους από την πόλη Μουλτάν όπου κατοικεί, όταν ερωτήθηκε για τη συμφωνία ΗΠΑ-Ινδίας.
Το Πακιστάν έχει πολεμήσει σε τρεις πολέμους με την Ινδία από την ανεξαρτησία το 1947 και παρ’ ολίγον να πολεμήσει για τέταρτη φορά το 2002. Οι σχέσεις των δύο χωρών βελτιώθηκαν από την έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας το 2004.