Συνομιλίες Ισραηλινών-Παλαιστινίων και Κουαρτέτου στην Αίγυπτο

Τον Νοέμβριο, σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο
Πέμπτη, 02 Οκτωβρίου 2008 12:11
A- A A+

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές θα συνομιλήσουν για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις τους για πρώτη φορά, το Νοέμβριο, στη διάρκεια μιας συνάντησής τους στην Αίγυπτο με τα μέλη του Κουαρτέτου, ανακοίνωσε σήμερα Ισραηλινός αξιωματούχος.

Στη διάρκεια της συνάντησης αυτής, της οποίας η ημερομηνία και ο τόπος δεν έχουν οριστεί, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά συνοπτικά τα σημεία στα οποία συμφωνούν και τα σημεία όπου διαφωνούν, μετά την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων το Νοέμβριο του 2007 της διάσκεψης στην Ανάπολη των ΗΠΑ, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ο οποίος προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Στο Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή μετέχουν οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Ρωσία και ο ΟΗΕ.

Η εφημερίδα «Χααρέτζ» γράφει σήμερα ότι η συνάντηση θα διεξαχθεί στο θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ της νότιας Αιγύπτου, στις 27 Νοεμβρίου, με τη συμπλήρωση ενός έτους από τη διάσκεψη στην Ανάπολη, παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του Κουαρτέτου και πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και εκπροσώπων της Αιγύπτου και της Ιορδανίας.

Στις 26 Σεπτεμβρίου στη διάρκεια συνάντησης στη Νέα Υόρκη, οι εκπρόσωποι του Κουαρτέτου είχαν ζητήσει από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να καταβάλουν όλες τις «προσπάθειες που είναι απαραίτητες για τη σύναψη μιας συμφωνίας εντός του 2008 η οποία θα αναφέρεται σε «όλα ανεξαιρέτως τα βασικά θέματα».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν είχε δηλώσει με την ευκαιρία αυτή, ότι για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις αυτές, το Κουαρτέτο «θα ενημερωθεί για την πρόοδό τους» σε μια συνάντηση με τις πλευρές στην περιοχή «πριν από τα τέλη του έτους».

Οι συνομιλίες δεν έχουν σημειώσει πρόοδο τους τελευταίους μήνες, ενώ το κλίμα αβεβαιότητας έχει επιδεινωθεί μετά την πρόσφατη παραίτηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμερτ, σε βάρος του οποίου διεξάγονται έρευνες για την εμπλοκή του σε υποθέσεις διαφθοράς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή