Νέα ένταση Πιονγκγιανγκ- Σεούλ

Πέμπτη, 02 Οκτωβρίου 2008 14:14
A- A A+

Με απέλαση απειλούνται όλοι οι Νοτιοκορεάτες εργαζόμενοι στο βιομηχανικό πάρκο της μεθοριακής περιοχής του Κεσόνγκ στη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με ανακοίνωση του νοτιοκορεατικού υπουργείου ¶μυνας.

Η δράση στο βιομηχανικό πάρκο, που άλλοτε θεωρείτο σύμβολο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, αποτελεί σημείο διένεξης για Σεούλ και Πιονγκγιάνγκ.

Η Βόρεια Κορέα απειλεί με απελάσεις του εργαζόμενους καθώς, όπως υποστηρίζει, ενώσεις νοτιοκορεατών πολιτών ότι επιδίδονται σε προπαγάνδα.

«Ο Βορράς ενημέρωσε ότι το προσωπικό μας δεν θα μπορεί να παραμείνει στο Κεσόνγκ... αν συνεχιστεί η ρίψη φυλλαδίων», ανακοίνωσε το υπουργείο ¶μυνας μετά από το τέλος των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Σεούλ και της Πιονγκγιάνγκ στο χωριό Πανμουνγιόμ που βρίσκεται στην ουδέτερη αποστρατικοποιημένη ζώνη, η οποία χωρίζει τα δύο κράτη της κορεατικής χερσονήσου.

Σημειώνεται ότι στα τέλη Μαρτίου το κομμουνιστικό καθεστώς είχε ήδη απελάσει τους περισσότερους νοτιοκορεάτες αξιωματούχους που βρίσκονταν στο Κεσόνγκ.

Οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί μετά την ανάληψη της εξουσίας στη Σεούλ από τον συντηρητικό πρόεδρο Λι Μιούνγκ Μπακ, που τάσσεται υπέρ μιας αδιάλλακτης γραμμής απέναντι στην Πιονγκγιάνγκ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή