Νέο πλάνο σωτηρίας, νέες ανησυχίες

Πέμπτη, 02 Οκτωβρίου 2008 19:17

A- A A+

Εγκρίθηκε από τη Γερουσία το τροποποιημένο νομοσχέδιο, ύψους 700 δισ. δολαρίων για τη σταθεροποίηση του πιστωτικού συστήματος και αναπέμπεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων για επαναψήφιση. Η τύχη του θεωρείται αβέβαιη, καθώς οι βουλευτές απέρριψαν την προηγούμενη εκδοχή του την Δευτέρα, προκαλώντας πανικό στις αγορές και "απογοήτευση" στον πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

«Ο Αμερικανικός λαός αναμένει -και η οικονομία μας απαιτεί- η Βουλή να εγκρίνει αυτό το καλό νομοσχέδιο αυτήν την εβδομάδα και να το στείλει στο γραφείο μου» (προς κύρωση), δήλωσε ο Τζόρτζ Μπους.

Η αντίδραση των Αμερικανών «έπνιξε» το σχέδιο, που ήταν ένα κακό σχέδιο, αλλά τουλάχιστον ήταν σχέδιο, έγραφε ο Νιλς Πράτλεβ στην «Guardian» της Τρίτης.

Η «Μέιν Στριτ», δηλαδή οι απλοί πολίτες, θέλει να δει τη Γουολ Στριτ να υποφέρει. Σε μια εκλογική χρονιά, οι ψηφοφόροι παίρνουν αυτό που θέλουν. Οι διαβουλεύσεις στην Ουάσινγκτον οδήγησαν σε ένα αναθεωρημένο σχέδιο: επεκτείνεται από τις 100.000 δολάρια στις 250.000 το πλαφόν της κρατικής εγγύησης στις τραπεζικές καταθέσεις των πολιτών και προωθείται ένα πακέτο φοροαπαλαγών για 24 εκατομμύρια φορολογουμένους της μεσαίας τάξης.

Ο Πόλσον (στη φωτογραφία) και ο Μπους παρερμήνευσαν το κλίμα στην Αμερική. Οι ψηφοφόροι διέκριναν μια αλαζονεία. Τι θα συμβεί στη συνέχεια; Η άμεση πρόκληση για τις κεντρικές τράπεζες είναι να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, δηλαδή τη συνέχιση των συναλλαγών και την πληρωμή των μισθών. Η Fed θα διοχετεύσει στην αγορά έκτακτους πόρους. Τα ποσά είναι ιλιγγιώδη: πριν ακόμη από την ψηφοφορία στο Κονγκρέσο, είχε διοχετεύσει 620 δισεκατομμύρια δολάρια, και ο αριθμός αυτός θα μεγαλώσει τις επόμενες ημέρες. Ισως να υπάρξει και έκτακτη μείωση των επιτοκίων, όπως συνέβη μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Παρά ταύτα, νέες χρεοκοπίες και εξαγορές τραπεζών μοιάζουν αναπόφευκτες. Από τότε που ο Πόλσον ανακοίνωσε το σχέδιό του, πριν από δέκα ημέρες, εθνικοποιήθηκαν δύο από τις μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Bradford & Bingley εθνικοποιήθηκε πλήρως, η Fortis (η μεγαλύτερη τράπεζα του Βελγίου) μερικώς. Η κρίση επεκτάθηκε σε μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη Γερμανία και την Ιρλανδία. Κι όλα αυτά έγιναν όταν θεωρούνταν πιθανό ότι το σχέδιο Πόλσον με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα περνούσε.

Τώρα που εγκρίθηκε από τη Γερουσία το αναθεωρημένο σχέδιο και απομένει η δύσπιστη Βουλή, οι αγορές ανησυχούν ότι το ποσό που θα εγκριθεί τελικά θα είναι μικρότερο.

Ηδη τα 700 δισεκατομμύρια θεωρούνταν από πολλούς ότι δεν επαρκούν.

Πηγή: The Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή