Καναδάς: Ο πρωθυπουργός για την παραμονή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν

Παρασκευή, 03 Οκτωβρίου 2008 07:45
REUTERS/CHRIS WATTIE

A- A A+

O πρωθυπουργός του Καναδά, Στίβεν Χάρπερ, ο οποίος έχει δεσμευτεί ότι θα αποσύρει τις καναδικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν το 2011, δήλωσε ότι ορισμένοι δυτικοί ηγέτες πιστεύουν εσφαλμένα ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να παραμείνουν στο Αφγανιστάν για πάντα.

Ο Καναδάς έχει περίπου 2.500 στρατιώτες σε βάση στην Κανταχάρ, σε μία περιοχή όπου ενισχύονται οι Ταλιμπάν. Ο Καναδάς έχει χάσει 97 στρατιώτες στο Αφγανιστάν από το τέλος του 2002.

Ο Χάρπερ αρχικά έλεγε ότι οι καναδικές δυνάμεις δεν θα φύγουν από το Αφγανιστάν παρά μόνο όταν η χώρα θα είναι σε θέση να αναλάβει η ίδια τις ευθύνες της. Ωστόσο στην αρχή του έτους, μετά από τις πιέσεις της κοινής γνώμης, συμφώνησε να επιστρέψουν οι Καναδοί στρατιώτες από το Αφγανιστάν μέχρι το τέλος του 2011.

«Νομίζω ότι αυτό είναι σοφό. Ενα από τα πράγματα όπου διαφωνώ με ορισμένους άλλους δυτικούς ηγέτες είναι ότι το πλάνο μας θα μπορούσε να είναι τέτοιο που να παραταθεί επ' άπειρον η στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο Χάρπερ, στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης.

Πρόσθεσε ότι εάν η Δύση ενδιαφέρεται να επικρατήσει ειρήνη και σταθερότητα στο Αφγανιστάν, θα πρέπει να εκπαιδεύσει τον αφγανικό στρατό και την αστυνομία, ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την ασφάλεια της χώρας.

Ο Καναδός πρωθυπουργός δήλωσε εξάλλου ότι έχει γνωστοποιήσει τις θέσεις του για το Αφγανιστάν στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους και στους δύο υποψηφίους για την αμερικανική προεδρία, Τζον Μακέϊν και Μπαράκ Ομπάμα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή