Αποκαλυπτήρια προτομής του Πέτρου Κόκκαλη από τη γ.γ. του ΚΚΕ

Κυριακή, 05 Οκτωβρίου 2008 18:05
A- A A+

Τα αποκαλυπτήρια προτομής του Πέτρου Κόκκαλη στον Γράμμο, όπου βρισκόταν το ορεινό νοσοκομείο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), έκανε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

«Με συγκίνηση και περηφάνια τιμάμε τον Πέτρο Κόκκαλη, τον επιστήμονα αγωνιστή που διέθεσε τη ζωή του και πρόσφερε στο ΚΚΕ, στο ΕΑΜ, στο ΔΣΕ. Ακόμα και την τελευταία στιγμή της ζωής του ήταν πάνω στο εργαστήριο για την έρευνα, για την επιστήμη. Προς όφελος του ανθρώπου. Αυτός ήταν ο Πέτρος Κόκκαλης», δήλωσε η γ.γ. του ΚΚΕ.

Από την πλευρά του, ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του Π.Γ. του ΚΚΕ, είπε κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε έναν διαλεχτό άνθρωπο, ένα ξεχωριστό επιστήμονα, έναν κομμουνιστή, που σε όλη τη ζωή του έκανε πράξη αυτό στο οποίο πρέπει να οδηγούνται όλοι οι αληθινοί επιστήμονες, έθεσε την επιστήμη και τη ζωή του στον αγώνα για την ευτυχία και την κοινωνική απελευθέρωση του ανθρώπου».

Ο Πέτρος Κόκκαλης γεννήθηκε στη Λειβαδιά το 1896, σπούδασε Ιατρική στα Πανεπιστήμια της Αθήνας και του Βερολίνου και εκλέχθηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθήνας.

Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση με το ΕΑΜ και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου βγήκε στο βουνό και στις 24 Δεκεμβρίου του 1947 έγινε υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και προσωρινά Παιδείας στην Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση.

Πρόσφερε τις υπηρεσίες του, ως χειρούργος, στο νοσοκομείο που στήθηκε στον Γράμμο, με ευθύνη της Υγειονομικής Υπηρεσίας του ΔΣΕ, και είχε τη δυνατότητα να νοσηλεύσει 1.000-1.200 τραυματίες και αρρώστους.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΚΕ στο πλαίσιο των 90 χρόνων του κόμματος, παρέστησαν πολυπληθής αντιπροσωπεία της Κ.Ε. του ΚΚΕ και ο εγγονός του τιμώμενου Πέτρος Κόκκαλης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή