Σερβία: Στον ΟΗΕ η πρόταση του Βελιγραδίου για το Κόσοβο

Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2008 10:56
A- A A+

Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, κ. Βουκ Γέρεμιτς, προκειμένου να δώσει τη διπλωματική «μάχη» για να περάσει από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών η πρόταση του Βελιγραδίου για παραπομπή του ζητήματος της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η συνέλευση έχει προγραμματιστεί για αύριο και σε αυτήν, εκπρόσωποι 192 χωρών, από τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, θα κληθούν να ψηφίσουν επί της σερβικής πρότασης. Νωρίτερα, ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας θα προσπαθήσει να τους πείσει για την ορθότητα αυτής.

Προκειμένου να «περάσει» η σερβική πρόταση και το ζήτημα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου να παραπεμφθεί στη Χάγη, θα πρέπει να ψηφιστεί από την πλειοψηφία των εκπροσώπων των χωρών-μελών, που θα λάβουν μέρος στην ψηφοφορία.

Ο κ. Γέρεμιτς, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Εσθονό ομόλογό του, κ. Ούρμας Πάετ, χθες, στο Βελιγράδι, εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Απηύθυνε δε μήνυμα με αποδέκτη το Μαυροβούνιο, πως σε περίπτωση που αυτό αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, «η Σερβία δεν θα μείνει αδρανής».

Τυχόν αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβο από το Μαυροβούνιο «θα είναι μια μαχαιριά στην πλάτη όχι μόνο της Σερβίας, αλλά και σε κάθε διπλωματική προσπάθεια για διευθέτηση του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσόβου», είπε χαρακτηριστικά ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή