Γ. Παπανδρέου: Προϋπολογισμός φόρων και ανέχειας

«Οι πολίτες στρέφονται σε μας»
Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2008 12:48
UPD:14:58

A- A A+

Για την κρίση που διέρχεται η χώρα, δεν φταίει η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά η κυβέρνηση και οι πολιτικές της, η οποία πάει να κρύψει τις ευθύνες της και τα προβλήματα κάτω από το χαλί της διεθνούς κρίσης, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος.

«Ο τόπος ζει μια πρωτόγνωρη κρίση, μια πρωτοφανή κρίση για τα τελευταία 35 χρόνια της μεταπολίτευσης. Δεν εννοώ τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση. Οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης είναι μπροστά μας. Εννοώ τη δική μας, την εσωτερική κρίση. Την κρίση που οφείλεται στις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρορς του ΠΑΣΟΚ.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για κρίση θεσμών, κρίση της πολιτικής ζωής του τόπου, κρίση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, που όπως είπε, πλήττει την τσέπη του πιο φτωχού Ελληνα και Ελληνίδας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η διεθνής κρίση δεν έχει ακουμπήσει ακόμα τη μέση ελληνική οικογένεια, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και σημείωσε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ευτυχώς απέφυγε τα δομημένα ομόλογα και επέλεξε τις επενδύσεις ειδικά στην περιοχή των Βαλκανίων.

Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τα νεύρα των καταθετών σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή ... Σε μία κρίση, αυτό που απαιτείται είναι αξιοπιστία και ψυχραιμία και τις έχει χάσει και τις δύο η κυβέρνηση, η οποία παραπαίει και ασχολείται με τα δικά της αδιέξοδα, παρατήρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε, θα φροντίσει αν χτυπήσει η διεθνής κρίση, να βγει ο αλώβητος ο ελληνικός λαός. Το καθήκον μας είναι εθνικό απέναντι στη διεθνή κρίση ... Προέχει να καθησυχάσουμε τους καταθέτες, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου και δήλωσε πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα αμφισβητήσει την πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης για εγγύηση των καταθέσεων και θα στηρίξει επί της αρχής την όποια νομοθετική πρωτοβουλία «για να μετατραπεί αυτή η πολιτική δέσμευση, σε θεσμοθετημένο πολιτικό πλαίσιο που εγγυάται τις καταθέσεις».

Ανεξάρτητα όμως από τη διεθνή κρίση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι το σημερινό ελάχιστο ποσό των 20 χιλιάδων ευρώ, του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων, είναι χαμηλό και ξεπερασμένο και πρότεινε να αυξηθεί πολλαπλάσια, με αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας.

«Οι πολίτες στρέφονται σε μας»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Οι πολίτες στρέφουν το βλέμμα τους σε μας. Στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ», υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Είναι η ώρα που προσβλέπουν στο δικό μας σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, για την αλλαγή σελίδας στης χώρα», σχέδιο που όπως είπε, το παρουσίασε στη ΔΕΘ .

Η ανατροπή είναι πολιτική, σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο πολίτης ξέρει ότι υπάρχει άλλος δρόμος και οραματικός για αυτή τη χώρα, ελπίζει στις δυνάμεις της προόδου και έχει τη δύναμη να αλλάξει τη σημερινή καταστροφική πορεία της χώρας, ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του προς του βουλευτές του Κινήματος.

«Δεν κρυφτήκαμε πίσω από δικαιολογίες, του τύπου φταίει η διεθνής κρίση, φταίει η ενεργειακή κρίση, φταίνε οι συνδικαλιστές, φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι, φταίνε οι διαδηλώσεις, φταίνε οι φοιτητές. Δεν κρυφτήκαμε ούτε φοβηθήκαμε τις δικές μας ευθύνες», συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας την ανάγκη να ελέγχεται η εξουσία δημοκρατικά. «Να τελειώνει η εποχή που μία κυβέρνηση μπορεί να βάζει στο περιθώριο τον άνθρωπο, εξυπηρετώντας οργανωμένα συμφέροντα και τους δικούς της ... που χρησιμοποιεί την περιουσία του ελληνικού λαού σαν να ήταν δική της, με τους υπουργούς να κάνουν δουλειές και ταυτόχρονα, να δίνουν τηλεοπτικά μαθήματα φοροδιαφυγής, την ίδια ώρα που εξαπολύουν νέα φοροεπιδρομή επί δικαίων και αδίκων», παρατήρησε, δεχόμενος το χειροκρότημα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Προϋπολογισμός φόρων και ανέχειας

Ακολούθως ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στις πολιτικές της κυβέρνησης μίλησε για ξεπερασμένο μοντέλο ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι «δεν πείθει κανέναν η ρητορική των δήθεν μεταρρυθμίσεων», από τις οποίες όπως είπε, κέρδισε το κεφάλαιο και οι «ημέτεροι».

Το σχέδιο του προϋπολογισμού -τόνισε- θα έπρεπε να ήταν ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση για να βρει η χώρα μας τη χαμένη αναπτυξιακή της προοπτική, όμως πρόκειται για έναν προϋπολογισμό φόρων και ανέχειας που αφαιρεί αντί να προσθέτει πόρους. Με 7,5 δισεκατομμύρια περισσότερους φόρους, παίρνει από τους πολλούς, αντί να παίρνει από τους έχοντες και κατέχοντες, σημείωσε.

Που πανε τα χρήματα από τους φόρους; διερωτήθηκε ο κ. Παπανδρέου και επεσήμανε ότι για πέμπτο συνεχή χρόνο μειώνονται τα χρήματα για την Παιδεία, την Περιφέρεια και τις Δημόσιες Επενδύσεις, ενώ για μία ακόμη χρονιά μειώνονται τα εισοδήματα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε βαθιά άδικο τον προϋπολογισμό και υπογράμμισε ότι είναι ο καλύτερος καθρέφτης της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Αυτή η πραγματικότητα έχει την υπογραφή της Νέας Δημοκρατίας και ο ελληνικός λαός είναι βαθιά θυμωμένος, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

Σχολιάζοντας εξαλλου τις τελευταίες εμφανίσεις του πρωθυπουργού, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είπε: «Είδαμε διάφορους στην κυβέρνηση, την ηγεσία της κυβέρνησης, να κάνουν κι αυτοί τους θυμωμένους. Με ποιους; Με τους υπουργούς τους, που πλουτίζουν και δίνουν μαθήματα φοροδιαφυγής; Με τους υπεύθυνους για τα δομημένα ομόλογα; Με τους υπεύθυνους για τις υποκλοπές; Με όσους σχεδίασαν και εκτέλεσαν την επιχείρηση Βατοπέδι; Με τις συμπεριφορές των στελεχών τους, που έγιναν πρότυπα διαφθοράς; Με τους υπεύθυνους για το ξεπούλημα της περιουσίας του ΟΤΕ, της δημόσιας περιουσίας της χώρας μας; Με τις πολιτικές που ευνοούν τους πλουσιότερους και ρίχνουν τα βάρη στους πολλούς;»

Η κυβέρνηση, συμπλήρωσε, παράγει χάος, αβεβαιότητα, ανασφάλεια και παραπολιτική. Ασχολούμαστε με τα σκάνδαλα που η ίδια η κυβέρνηση δημιουργεί.

Στο σημείο αυτό ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση μπορεί να έχει με το ζόρι την δεδηλωμένη στη Βουλή, αλλά δεν έχει την ουσιαστική εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και αυτό όπως είπε, δεν αποτελεί συγκυριακή διαπίστωση, αλλά εδράζεται σε συγκεκριμένα γεγονότα. Πρόκειται για παρωδία διακυβέρνησης, που ευτελίζει κάθε έννοια δημοκρατικής διακυβέρνησης, συντεταγμένης, ευνομούμενης Πολιτείας, κάθε έννοια σοβαρότητας και ευθύνης, παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Στην συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην πολιτική πρόταση του Κινήματος, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η πρόταση Νόμου για την άμεση στήριξη των ασθενέστερων, με τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος κ.α.

Ο Γιώργος Παπανδρέου στάθηκε στην αξιοπιστία της πρότασης του ΠΑΣΟΚ και μίλησε για συγκεκριμένο και ρεαλιστικό σχέδιο, που βασίζεται σε πολιτικές επιλογές και όχι σε λογικές μονόδρομου.

Επιλογές της κυβέρνησης είναι η προστασία στα καρτέλ της αγοράς, η αποσάθρωση της δημόσιας παιδείας των δομών πρόνοιας των ανεξάρτητων θεσμών ελέγχου. Δική μας επιλογή είναι η ανατροπή των πολιτικών αυτών της ΝΔ, τόνισε ο κ. Παπανδρέου .

«Για μας», είπε, «ο άνθρωπος είναι η υπέρτατη αξία. Θέλουμε τον πολίτη ελεύθερο, ενεργό, σίγουρο, ασφαλή. Ελεύθερο, κυρίαρχο, δημιουργικό. Να μπορεί να προγραμματίσει το μέλλον του, να μπορεί να εκπληρώσει τα όνειρά του, να μεγαλώσει τα παιδιά του με αξιοπρέπεια. Να είναι περήφανος για το έργο του».

«Ο λόγος μας -πρόσθεσε- δεν είναι απλά προεκλογικές υποσχέσεις, προεκλογικές εξαγγελίες. Είναι δεσμεύσεις αξιών, δεσμεύσεις παράδοσης, δεσμεύσεις ιδεολογίας».

«Εμείς δεν ψάχνουμε για αποστάτες στη Νέα Δημοκρατία», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Είναι όλοι μαζί συνυπεύθυνοι. Απέναντι σ’ αυτή την ομάδα, απέναντι σ’ αυτό το σύστημα εξουσίας και τα συμφέροντα που εκπροσωπεί, δίνουμε τον αγώνα μαζί και δίπλα στους πολίτες».

«Μπροστά μας», πρόσθεσε, «είναι η μεγάλη μάχη του προϋπολογισμού. Έτσι θα την δώσουμε κι αυτήν, με τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας. Αύριο, μετά τις επόμενες εκλογές, ως κυβέρνηση πια, θα τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας, θα υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας μέχρι την τελευταία λέξη».

«Έτσι θα προχωρήσουμε. Και σήμερα, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση και αύριο, ως κυβέρνηση, θα δώσουμε τον αγώνα για τη νίκη, για την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ, για μια διακυβέρνηση της χώρας με τις ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις. Καλή μας δουλειά. Σηκώνουμε τα μανίκια για δουλειά, υπεύθυνη, σίγουρη δουλειά», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου κλείνοντας την ομιλία του εν μέσω χειροκροτημάτων από τα μέλη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή