Τσίπρας: Εθνικό έγκλημα να μην έχει δοθεί ένα ευρώ στην ελληνική βιομηχανία από 14 δισ. εξοπλιστικά

«Δεσμευόμαστε για επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων»
Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2022 14:28
UPD:14:54
A- A A+

Συνάντηση με τη διοίκηση και τους εργαζομένους της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) είχε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, που ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις «μιας από τις ελάχιστες βαριές βιομηχανίες της χώρας».

«Είχα τη χαρά να αντικρίσω τα δύο εξοπλιστικά προγράμματα, που σε πολύ δύσκολες συνθήκες είχαμε συνάψει ως κυβέρνηση, είναι και τα δύο εδώ. Η αναβάθμιση των 84 αεροσκαφών F 16 σε Viper, καθώς και η αναβάθμιση των 4 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας των P 3.

Έκτοτε η χώρα έχει προχωρήσει σε εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 14 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλά ούτε ένα ευρώ δεν έχει δοθεί στην εθνική πολεμική βιομηχανία. Αυτό είναι ένα εθνικό έγκλημα. Η χώρα δεν είναι μια χώρα που συνορεύει με το Λουξεμβούργο ή το Βέλγιο. Θα έχει πάντοτε ανάγκη να έχει τις ένοπλες δυνάμεις της σε διαρκή αποτρεπτική ικανότητα και ετοιμότητα. Είναι αδιανόητο να μην ενισχύει την αμυντική πολεμική βιομηχανία, πόσο δε μάλλον όταν είναι πολιτική επιλογή η απαξίωσή της» επισήμανε.

«Θεωρούμε, λοιπόν, απαραίτητο να υπάρξει και είναι δέσμευσή μας ότι θα υπάρξει, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ έρθει στην κυβέρνηση, επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων, ούτως ώστε να υπάρξει συμμετοχή της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας στα νέα προγράμματα».

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε ως απαραίτητο και ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα δίνει δυνατότητες στην ΕΑΒ και σε όλες τις επιχειρήσεις της πολεμικής αμυντικής βιομηχανίας, «δυνατότητες ευελιξίας με όρους αγοράς, αλλά και στήριξη των εργαζόμενων».

Όπως σημείωσε, «σχεδιάζουμε την ίδρυση ειδικού υφυπουργείου και γενικής γραμματείας που θα εποπτεύει την αμυντική πολεμική βιομηχανία. Και, ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι δεν μπορεί να είναι οι εργαζόμενοι εδώ στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου.
Πρέπει να στηρίξουμε την αμυντική βιομηχανία, τη δυνατότητα η χώρα να μπορεί να εξοικονομεί πόρους από εξοπλιστικά προγράμματα - πολλά από αυτά είναι αναγκαία - διότι αλλιώς δεν θα έχει τη δυνατότητα να είναι ανταγωνιστική. Διότι πρέπει να έχουμε ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα στις ένοπλες δυνάμεις, ταυτόχρονα όμως να διατηρούμε τη δυνατότητα να μη βγαίνουμε έξω από τον προϋπολογισμό μας, να μη σπαταλάμε πόρους που είναι εξαιρετικά χρήσιμοι για την εθνική οικονομία».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, είχε συναντήσεις τόσο με τη διοίκηση, όσο και με τους εργαζόμενους της ΕΑΒ.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων της εταιρείας μετέφερε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει τόσο η εταιρεία, όσο και οι εργαζόμενοι σε αυτή, εξαιτίας των πολιτικών της κυβέρνησης.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή