Βρετανία: Πρώτη κρίση στην κυβέρνηση Σούνακ για το μεταναστευτικό

Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2022 14:33
UPD:14:37
REUTERS/MATTHEW CHILDS
A- A A+

Πρώτη κρίση στην κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ: η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν δέχεται επικρίσεις σήμερα τόσο για τον τρόπο που διαχειρίζεται την εισροή παράτυπων μεταναστών στη χώρα όσο και για την αμφιλεγόμενη παραμονή της στο υπουργείο.

Αυτή η 42χρονη υπερσυντηρητική --που πρόσφατα είχε δηλώσει ότι «όνειρό» της είναι να δει παράτυπους μετανάστες να απελαύνονται από τη Βρετανία προς τη Ρουάντα-- είναι αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα.

Παρά τις υποσχέσεις ότι χάρη στο Brexit η Βρετανία θα μπορεί να διαχειρίζεται καλύτερα τα σύνορά της, η χώρα είναι αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη εισροή παράτυπων μεταναστών που διασχίζουν τη Μάγχη. Σχεδόν 40.000 έχουν κάνει το επικίνδυνο αυτό ταξίδι από την αρχή του έτους.

Μόνο το Σάββατο έφτασαν στη Βρετανία σχεδόν 1.000 μετανάστες, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

Σε αυτό το γεγονός ήρθε να προστεθεί η κατάσταση στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Μάνστον, στη νοτιοανατολική Αγγλία, όπου επικρατεί συνωστισμός και στο οποίο επικρατούν πολύ κακές συνθήκες υγιεινής.

Η κατάσταση εκεί είναι «εντελώς απαράδεκτη», κατήγγειλε ο συντηρητικός βουλευτής Ρότζερ Γκέιλ στο BBC. «Απλώς βρίσκονται εκεί πάρα πολλοί άνθρωποι και δεν θα έπρεπε ποτέ να έχουμε αφήσει να δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος επικεφαλής επιθεωρητής Συνόρων και Μετανάστευσης, ο Ντέβιντ Νιλ, έκανε λόγο για «ιδιαίτερα αξιοθρήνητες» συνθήκες στο κέντρο αυτό υποδοχής.

Αρχικά το κέντρο αυτό δημιουργήθηκε για να προσφέρει κατάλυμα σε περίπου 1.500 μετανάστες και για διάστημα μικρότερο των 24 ωρών. Ωστόσο πλέον εκεί διαμένουν περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι, ενώ μία οικογένεια από το Αφγανιστάν δήλωσε στον Νιλ ότι βρίσκεται στο κέντρο επί 32 ημέρες.

Ο επιθεωρητής δήλωσε σε κοινοβουλευτική επιτροπή ότι μεταξύ των περίπου 11.000 ανθρώπων που πέρασαν από το κέντρο τους τελευταίους δύο μήνες υπήρξαν τέσσερα περιστατικά διφθερίτιδας.

Ο συνωστισμός στο Μάνστον επιδεινώθηκε μετά την προσωρινή μεταφορά εκεί 700 ανθρώπων χθες Κυριακή, αφού το κέντρο υποδοχής μεταναστών στο οποίο διέμεναν στο Ντόβερ έγινε στόχος επίθεσης με βόμβες μολότοφ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άνθρωποι ελαφρά.

Ο ύποπτος για την επίθεση εντοπίστηκε νεκρός σε πρατήριο βενζίνης, σύμφωνα με την αστυνομία, με τον Τύπο να αναφέρει ότι αυτοκτόνησε.

Η Μπράβερμαν έκανε λόγο για «ανησυχητικά» συμβάντα σε ανάρτησή της στο Twitter, το μοναδικό δημόσιο σχόλιο που έχει κάνει τις τελευταίες ημέρες.

Η επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών αποχώρησε από την κυβέρνηση της Λιζ Τρας στις 19 Οκτωβρίου αφού παραδέχθηκε ότι έστειλε επίσημο έγγραφο από προσωπικό της μέιλ.

Όμως μετά τον διορισμό του στην πρωθυπουργία ο Σούνακ της έδωσε και πάλι το υπουργείο.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Μαρκ Σπένσερ παραδέχθηκε σήμερα ότι υπάρχουν «τεράστιες δυσκολίες» και ότι είναι ανάγκη οι μετανάστες να αντιμετωπίζονται «με ανθρωπιά».

Σε ανοικτή τους επιστολή που δημοσιεύθηκε σήμερα περισσότερες από 120 ενώσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις κάλεσαν τη Μπράβερμαν να δημιουργήσει ασφαλείς οδούς για τους αιτούντες άσυλο και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή