Σομαλία: Τουλάχιστον 100 νεκροί στη διπλή βομβιστική επίθεση

Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2022 07:56
UPD:07:57
REUTERS/ABDIRAHMAN HUSSEIN
A- A A+

Τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διπλή βομβιστική επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα σε πολυσύχναστη αγορά στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου,, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Χασάν Σέιχ Μοχάμεντ.

Ανάμεσα στα θύματα «[υπήρχαν] μητέρες με τα παιδιά τους στην αγκαλιά», αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων AFP που επικαλείται τη δήλωση του προέδρου ο οποίος έκανε έκκληση για διεθνή ιατρική βοήθεια για τους 300 τραυματίες.

Ο πρόεδρος της Σομαλίας κατηγόρησε την μαχητική οργάνωση Αλ-Σαμπάμπ για την επίθεση του Σαββάτου που είχε στόχο το υπουργείο Παιδείας. Ο τζιχαντιστικός ιστότοπος Somali Memo ανέφερε ότι η ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για τις εκρήξεις.

Η οργάνωσηΑλ-Σαμπάμπ συνδέεται με την Αλ Κάιντα και έχει εμπλακεί σε μια μακροχρόνια σύγκρουση με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Σομαλίας. Ο πρόεδρος της χώρας, που βρίσκεται στην εξουσία για πέντε μήνες, υποσχέθηκε «απόλυτο πόλεμο» κατά των ισλαμιστών μαχητών μετά την επίθεση σε δημοφιλές ξενοδοχείο στο Μογκαντίσου τον Αύγουστο, που άφησε τουλάχιστον 21 νεκρούς.

Οι εκρήξεις του Σαββάτου σημειώθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά η μία από την άλλη, καταστρέφοντας κτίρια και οχήματα στην περιοχή.

Καταδικάζουν οι ΗΠΑ

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζέικ Σάλιβαν, τόνισε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή από τον Λευκό Οίκο πως οι ΗΠΑ «καταδικάζουν σθεναρά την τρομοκρατική επίθεση» του Σαββάτου στη Μογκαντίσου, την πρωτεύουσα της Σομαλίας, όπου βομβιστές-καμικάζι με οχήματα παγιδευμένα με εκρηκτικά τα πυροδότησαν έξω από το υπουργείο Παιδείας κοντά σε πολυσύχναστη αγορά, με αποτέλεσμα να σκοτωθουν τουλάχιστον 100 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι περίπου 300.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή