Αρχίζει η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2022 07:28
UPD:07:34
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Εκατόν τέσσερις ψυχές, εκατοντάδες εγκαυματίες και συγγενείς θυμάτων ζητούν δικαίωση. Τεσσεράμισι χρόνια μετά, η ώρα της κρίσης για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, έφτασε. 21 κατηγορούμενοι θα καθίσουν στο εδώλιο του τριμελούς πλημμελειοδικείου της Αθήνας για να λογοδοτήσουν για το αλαλούμ που επικράτησε στις 23 Ιουλίου 2018.

213 μάρτυρες θα καταθέσουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η οποία αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν  τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και πρόκληση σωματικών βλαβών κατά συρροή. Ο άνδρας που προκάλεσε την πυρκαγιά αντιμετωπίζει επιπλέον και την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι η τότε περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Τερζούδης, ο διοικητής της ΕΜΑΚ Στέφανος Κολοκούρης αλλά και ο πρώην Δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης.

Τα βουλεύματα

Ο ανακριτής που είχε αναλάβει την υπόθεση, όπως και το πρώτο δικαστικό συμβούλιο είχαν την άποψη ότι κάποιοι από τους κατηγορούμενους θα έπρεπε να παραπεμφθούν για κακούργημα. 

Συγκεκριμένα, με το βούλευμα που είχε εκδοθεί από το συμβούλιο πλημμελειοδικών είχε διαταχθεί περαιτέρω έρευνα για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο σε βάρος πέντε αξιωματικών της πυροσβεστικής υπηρεσίας και την απαλλαγή 10 κατηγορουμένων από την αστυνομία και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ακολούθησε  η έφεση από τον εισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Μεϊδάνη κατά του βουλεύματος, γεγονός που οδήγησε την υπόθεση στο συμβούλιο εφετών της Αθήνας, το οποίο αποφάσισε ότι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να δικαστούν για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ  απάλλαξε 3 αστυνομικούς από τις κατηγορίες κρίνοντας επαρκείς τις εξηγήσεις που είχαν δώσει  στο πλαίσιο της έρευνας.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή