O κορυφαίος και πολυβραβευμένος Έλληνας αστροφυσικός δρ. Σταμάτης Κριμιζής, ο μοναδικός επιστήμονας που έχει επισκεφτεί όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος συμμετέχοντας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο (π.χ. κατασκευή οργάνων διαστημοπλοίων) σε αποστολές που πέρασαν και κατέγραψαν δεδομένα από τους πλανήτες αποδέχτηκε την πρόσκληση μας να είναι παρών στην έναρξη λειτουργίας του ανανεωμένου Naftemporiki.gr. και να μας μιλήσει για όσα ετοιμάζεται η επιστήμη και τεχνολογία να μας φέρει από τον κόσμο του Διαστήματος.
Του Θοδωρή Λαΐνα
Ποιο είναι το παρόν και το μέλλον της διαστημικής εξερεύνησης και ποια θα είναι η επίδραση των νέων ανακαλύψεων που θα γίνουν έξω από τη Γη για την ανθρωπότητα;
Εύχομαι «καλή επιτυχία» στο νέο site της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΉΣ το οποίον αναμένω θα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό από το υπάρχον. Οι μεγάλες ανακαλύψεις ήδη άρχισαν από τα «αχαρτογράφητα νερά» που μας ταξιδεύει το τηλεσκόπιο James Webb. όπως η ανακάλυψη υδρατμών σε ατμόσφαιρα εξωπλανήτη αποδεικνύει ότι αυτό το θεμελιώδες συστατικό της βιολογικής αλυσίδας στη Γη είναι παρόν όχι μόνο στους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος αλλά και σε άλλα αστρικά περιβάλλοντα. Υπάρχει κάθε προσδοκία ότι οι εξελίξεις στην εξωβιολογία την επόμενη δεκαετία θα είναι δραματικές με ότι αυτό συνεπάγεται για τις βασικές απόψεις της ανθρωπότητας όσον αφορά την θρησκεία, την επιστήμη, και γενικά τις αντιλήψεις μας για την μοναδικότητα του διαστημόπλοιου Γη και των επιβατών του.
Βέβαια η άλλη, πιο πρακτική, διάσταση θα είναι η επέκταση της ανθρώπινης παρουσίας στη Σελήνη, και η αρχή της εξερεύνησης του Άρη με ανθρώπινα πληρώματα, όχι ρομποτικά σκάφη όπως έχει γίνει μέχρι σήμερα. Είναι σχετικά βέβαιο ότι την δεκαετία του 2030 θα αρχίσει η μόνιμη εγκατάσταση του ανθρώπινου είδους στη Σελήνη, δηλαδή η οικοδόμηση μιας «αποικίας» που θα εξελιχθεί σε συνεχή και αυτάρκη παρουσία σε ουράνιο σώμα εκτός Γης. Αρχικά ο τουρισμός και κατόπιν η πιθανή εξόρυξη ορυκτών θα αποτελέσουν οικονομικές δραστηριότητες και πηγές πλούτου. Στο απώτερο μέλλον, επιστημονικά παρατηρητήρια και η δημιουργία βάσης για πιθανή εξερεύνηση του Άρη θα αποτελέσουν μια άλλη δραστηριότητα.
Τέλος, εν όψει της αλματωδώς αυξανόμενης εμπορικής δραστηριότητας σε διαστημικές υπηρεσίες-περίπου $350 δις. ετησίως σήμερα-η εξάρτησή μας από δορυφόρους πέριξ της Γης θα είναι μέρος της καθημερινότητας των πολιτών πολύ περισσότερο από σήμερα. Δορυφορικές τηλεπικοινωνίες όλων των ειδών, πλοήγηση, δελτία γήινου και διαστημικού καιρού, χρηματικές συναλλαγές και γενική εμπορική δραστηριότητα, μεταξύ πολλών άλλων, θα έχουν διασυνδέσει την ανθρωπότητα σε μεγαλύτερη αλληλεξάρτηση από ποτέ. Πιθανόν αυτή η αλληλεξάρτηση να αποδειχθεί ο πιο αποτελεσματικός δεσμός για την διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης.
Naftemporiki.gr