Λάθος δρόμο πήραμε...

Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2022 07:00
REUTERS/SARAH MEYSSONNIER
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Πάνου Φ. Κακούρη
[email protected]


Τις παραμονές της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε επισημάνει ότι ο υψηλός πληθωρισμός οφείλεται στην άνοδο του ενεργειακού κόστους και στα προβλήματα των αλυσίδων εφοδιασμού της παγκόσμιας αγοράς.

Συνεπώς, είχε συμπεράνει τότε, μια αύξηση των επιτοκίων «δεν θα έλυνε κανένα από τα τρέχοντα προβλήματα. Αντίθετα, αν ενεργήσουμε πολύ βιαστικά τώρα, η ανάκαμψη των οικονομιών μας θα μπορούσε να αποδυναμωθεί σημαντικά και οι θέσεις εργασίας να απειληθούν».

Ανακοινώνοντας την περασμένη Πέμπτη τη νέα αύξηση των επιτοκίων, απέδωσε, επίσης, τον αυξανόμενο πληθωρισμό στις τιμές ενέργειας και στα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Μεταξύ των δηλώσεων της Κριστίν Λαγκάρντ στη διάρκεια των τελευταίων εννέα μηνών, παρατηρείται ότι οι ίδιοι παράγοντες πυροδότησης του πληθωρισμού που ίσχυαν στις παραμονές του πολέμου ισχύουν και σήμερα. Δεν άλλαξε κάτι. Εκείνο που άλλαξε είναι η θέση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ίσως δεν μπορούσε να πράξει διαφορετικά, μετά την επιθετική επιτοκιακή πολιτική που ακολουθεί ο ομόλογός της των ΗΠΑ, αλλά θα αποδειχθεί ότι η άφρονα αύξηση των επιτοκίων θα έχει περισσότερες αρνητικές συνέπειες, παρά θετικές.
Εξάλλου, είναι τελείως διαφορετικές οι συνθήκες της αμερικανικής οικονομίας από εκείνες της ευρωπαϊκής. Οι ΗΠΑ, γεωγραφικά, είναι μακριά από τον πόλεμο, είναι ενεργειακά αυτάρκεις, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που η σύρραξη είναι στα σύνορά της και έχει ένα τεράστιο ενεργειακό έλλειμμα.

Είπε και κάτι άλλο η κ. Λαγκάρντ. Ότι στην ΕΚΤ «ανησυχούν για τον κίνδυνο ύφεσης, κυρίως για τους ανθρώπους που έχουν χαμηλό εισόδημα και που υποφέρουν από τον αυξανόμενο πληθωρισμό». 

Μάλλον δεν ανησυχούν όσο θα έπρεπε, πλην μερικών μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ, που διαφώνησαν με τη νέα άνοδο των επιτοκίων.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή