Βραζιλία: Έκλεισαν οι κάλπες του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών

Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2022 22:32
REUTERS/MARIANA GREIF
A- A A+

Έκλεισαν οι κάλπες στη Βραζιλία του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, όπου τέθηκαν αντιμέτωποι ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και ο απερχόμενος ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Τα αποτελέσματα της πιο πολωμένης εκλογικής διαδικασίας στην σύγχρονη ιστορία της Βραζιλίας αναμένεται να γίνουν γνωστά μέσα στις επόμενες δύο με τρεις ώρες.

Σημειώνεται ότι ο Μπολσονάρου δεσμεύθηκε να εδραιώσει μια ευδιάκριτη συντηρητική στροφή στη βραζιλιάνικη πολιτική έπειτα από μια προεδρία που σημαδεύτηκε από την πανδημία. Ο Λούλα υπόσχεται μεγαλύτερη κοινωνική και περιβαλλοντική υπευθυνότητα, ανακαλώντας στη μνήμη την αυξανόμενη ευημερία της προεδρίας του το 2003-2010, προτού σκάνδαλα διαφθοράς αμαυρώσουν την εικόνα του Κόμματος των Εργατών.

Περίπου 120 εκατομμύρια ψηφοφόροι 'χτύπησαν' την επιλογή τους στα μηχανήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που ο Μπολσονάρου ισχυρίζεται, χωρίς να προσφέρει αποδείξεις, ότι είναι ευάλωτα στη νοθεία προκαλώντας ανησυχίες ότι μπορεί να μην δεχθεί μια ήττα, έπειτα και από το παράδειγμα του ιδεολογικού του συμμάχου, του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή