Ε.Ε.: Προς αναζήτηση κοινής θέσης στην πρόταση της Σερβίας για το Κόσοβο

Σήμερα η ψηφοφορία στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ
Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2008 10:55
UPD:12:09
A- A A+

Πραγματοποιείται σήμερα η ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών επί της σερβικής πρότασης για παραπομπή του ζητήματος της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητάει να καταλήξει σε μια κοινής θέση απέναντι στη σερβική πρωτοβουλία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, κ. Αντρέας Πέσκε.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Ντόιτσε Βέλε, ο κ. Πέσκε δήλωσε ότι καταβάλλονται παρόλα αυτά προσπάθειες για να υιοθετηθεί μια κοινή θέση απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα κι επιβεβαίωσε πως διεξάγονται διαβουλεύσεις ως προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι οι διαβουλεύσεις είναι δύσκολες, αφού ορισμένες χώρες της Ε.Ε. έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο κι άλλες όχι.

Την ίδια στιγμή το Βελιγράδι εμφανίζεται αισιόδοξο και αναμένει ότι μετά τις εντατικές διαβουλεύσεις και συναντήσεις με άλλα κράτη-μέλη της διεθνούς κοινότητας την τελευταία περίοδο, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα ανάψει τελικά το πράσινο φως.

Πριν από τη σχετική ψηφοφορία, το λόγο θα λάβει ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, κ. Βουκ Γέρεμιτς, ο οποίος θα κληθεί να εξηγήσει στους παριστάμενους εκπροσώπους των χωρών-μελών του ΟΗΕ γιατί θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης.

Θα ακολουθήσει συζήτηση, στην οποία η σερβική διπλωματία εκτιμά ότι θα επικρατήσουν υψηλοί τόνοι.

«Πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας έως ότου ολοκληρωθεί η ψηφοφορία», δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠε, Tanjung

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή