Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
mchatzikonstantinou@naftemporiki.gr
Αναπάντητα ερωτήματα για το ενδεχόμενο να υπεκλάπησαν οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και στελεχών της κυβέρνησης της ΝΔ άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κάνοντας λόγο για «εικασίες» αλλά αποφεύγοντας να ξεκαθαρίσει εάν παραβιάστηκε ή όχι το απόρρητο των μελών της κυβέρνησης, όπως καταγγέλλουν δημοσιεύματα.
Σχολιάζοντας ρεπορτάζ το οποίο ανέφερε ότι υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη που δεν απολάμβαναν της εμπιστοσύνης του Μεγάρου Μαξίμου και του τότε διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, έχουν διαπιστώσει ότι υποκλέπτονταν οι συνομιλίες τους ο κ. Οικονόμου ο κ. Οικονόμου απέφυγε να διαψεύσει ρητώς. Αντίθετα εστίασε στο γεγονός ότι το ρεπορτάζ δεν κατονομάζει τα φερόμενα θύματα των «εσωτερικών» υποκλοπών στην κυβέρνηση. Ειδικότερα μίλησε για δημοσίευμα «γεμάτο εικασίες -από το οποίο απουσιάζουν στοιχεία, ονόματα και συγκεκριμένα γεγονότα». «Όποιος δεν μπορεί να παράγει πολιτική για τα μεγάλα και σοβαρά, καταφεύγει στην αναπαραγωγή μύθων» πρόσθεσε γενικόλογα και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν έχει προμηθευθεί κανένα κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης και οι υπηρεσίες ασφαλείας στην Ελλάδα «δεν χρησιμοποιούν, με οποιονδήποτε τρόπο, κακόβουλα λογισμικά παρακολούθησης».
Ο κ. Οικονόμου τοποθετήθηκε για το θέμα μετά από ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ζήτησαν ενημέρωση από την κυβέρνηση σχετικά με τις εν λόγω καταγγελίες. «Το σάπιο καθεστώς Μητσοτάκη δεν παρακολουθούσε μόνο πολιτικούς αντιπάλους του, αλλά και τους ίδιους τους υπουργούς του» είχε αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε πολύ υψηλούς τόνους και υπογράμμισε ότι αναμένει απαντήσεις «για τις παράνομες ενέργειες που καταγράφονται και για τις οποίες οι νοσηροί εγκέφαλοι που τις συνέλαβαν και τις υλοποίησαν σίγουρα θα λογοδοτήσουν». Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής ζήτησε να πέσει άπλετο φως και σε αυτή την καταγγελία και δήλωσε ότι τέτοιες εξελίξεις «υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον και τους δημοκρατικούς θεσμούς». «Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να δώσει απαντήσεις. Σαν πολλά «νόμιμα λάθη» δεν μαζεύονται;» κατέληξε η Χαριλάου Τρικούπη.
Η εισαγγελέας της ΕΥΠ είχε παραδεχθεί ότι θα παρακολουθούσε και την ΠτΔ
Επισημαίνεται ότι οι συγκεκριμένες καταγγελίες έρχονται μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά την πρωτοφανή παραδοχή της εισαγγελέως της ΕΥΠ, Βασιλικής Βλάχου, σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ότι θα έδινε εντολή ακόμη και για παρακολούθηση της ίδιας της Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται επίσης ότι η κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποφεύγουν εδώ και μήνες να διαψεύσουν που αναφέρει ότι εκτός από τον κ. Ανδρουλάκη η ΕΥΠ παρακολουθούσε και άλλα επτά ή οκτώ πολιτικά πρόσωπα.
«Όχι» της ΝΔ σε έλεγχο για παραβίαση απορρήτου πολιτικών προσώπων
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να ελεγχθεί από την αρμόδια αρχή (ΑΔΑΕ) και από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας το απόρρητο των συνδιαλέξεων των βουλευτών, ευρωβουλευτών και δημοσιογράφων. Μάλιστα η γαλάζια πλειοψηφία δεν εξήγησε για ποιο λόγο απέρριψε το συγκεκριμένο αίτημα κάτι που πολλαπλασιάζει τα ερωτήματα για τον αριθμό των θυμάτων των υποκλοπών… εκτός ή εντός κυβέρνησης.