Ζελένσκι: Επιχείρηση «τεχνητού λιμού» από τη Μόσχα - Να απαντήσουν ΟΗΕ και G-20

Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2022 23:54
UPD:23:57
Twitter
A- A A+

Για επιχείρηση «τεχνητού λιμού» κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία, ο Ουκρανός πρόεδρος Βλ. Ζελένσκι, μετά την είδηση για αναστολή των εξαγωγών προϊόντων από λιμάνια της Ουκρανίας.

Όπως ισχυρίστηκε ο Ζελένσι σε βιντεοσκοπημένη του ομιλία, «Η αναστολή συμμετοχής της Ρωσίας στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα απαιτεί μια ισχυρή διεθνή απάντηση από τα Ηνωμένα Έθνη και την G-20».

Σημειώνεται ότι η Μόσχα υποστηρίζει ότι μόνο το 3% των εξαγόμενων τροφίμων από την Ουκρανία έχουν πάει σε φτωχές χώρες, ενώ τα μισά φορτία είχαν ως προορισμό χώρες της Δύσης.

Η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου στην Τουρκία και επέτρεψε την εξαγωγή περισσότερων από 9 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών και αγροτικών προϊόντων. Εποπτεύεται από ένα κοινό κέντρο συντονισμού (JCC) που είναι εγκατεστημένο στην τουρκική μεγαλούπολη. 

Σήμερα, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας, μετά τις επιθέσεις που δέχτηκε ο στόλος της στην Κριμαία. 

Λίγα λεπτά νωρίτερα, μετέδωσε δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας Ντμίτρι Πατρούσεφ, ο οποίος φέρεται να είπε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εφοδιάσει με 500.000 τόνους σιτηρών τις φτωχές χώρες μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες, με τη βοήθεια της Τουρκίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή