Ν. Κορέα: Αίτημα έγκρισης της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ

Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2008 12:09
A- A A+

Την έγκριση του κοινοβουλίου ζήτησε η κυβέρνηση της Ν. Κορέας για την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, ελπίζοντας ότι το νέο συντηρητικό σώμα θα αντέξει τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης από τους αγρότες.

Νωρίτερα η Ν. Κορέα επεδίωξε την έγκριση της συμφωνίας, η οποία σύμφωνα με μελέτες θα αυξήσει τις ετήσιες εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών ύψους 78 δισ. δολ.- έως τον Σεπτέμβριο του 2007 ετησίω – κατά 20 δισ. δολ., η οποία όμως έληξε κατά προηγούμενη συνεδρίαση του κοινοβουλίου τον Μάϊο.

Και το αμερικανικό Κογκρέσο πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία, η οποία υπεγράφη πέρυσι.

Η συμφωνία έχει την ευρεία υποστήριξη μεταξύ των μελών του συντηρητικού κοινοβουλίου της Ν. Κορέας, αλλά ενδέχεται να εγείρει τις αντιδράσεις του ισχυρού λόμπι των αγροτών

Οι αγρότες της χώρας λένε ότι η συμφωνία θα καταστρέψει τα προς το ζην, αφού φθηνά αμερικανικά προϊόντα θα πλημμυρίσουν τη χώρα. Επίσης λένε, ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για αποζημίωσή τους από πιθανές ζημίες δεν είναι αρκετή.

Στις ΗΠΑ η συμφωνία βρίσκει σύμφωνους τους αγρότερες και τις εταιρείες που θέλουν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους στην οικονομία 1 τρισ. εκατ. δολ. της Ν. Κορέας, ωστόσο οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες και οι εργαζόμενοι σε αυτές αντιδρούν έντονα λέγοντας ότι θα κινδυνεύσουν περισσότερες θέσεις εργασίας, στον ήδη προβληματικό κλάδο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή