«Σφήνα» ο Ερντογάν στον διάλογο μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου;

Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2022 11:52
UPD:12:53
via REUTERS/SPUTNIK
A- A A+

Οι εντάσεις στο Κόσοβο δεν έχουν παύσει καθώς πρόκειται να τεθεί σε ισχύ η απόφαση που καλεί όλους τους πολίτες του να φέρουν πινακίδες κυκλοφορίας  Κοσόβου στα αυτοκίνητά τους. Εν τω μεταξύ, η Τουρκία περιμένει να αδράξει την ευκαιρία για να μεσολαβήσει, σύμφωνα με τον σύμβουλο της Άγκυρας για τα Βαλκάνια.

Η απόφαση για τις πινακίδες που τροφοδότησε τις εντάστεις στην περιοχή νωρίτερα φέτος τίθεται σε ισχύ μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Η απόφαση επηρεάζει τους Σέρβους που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν πινακίδες κυκλοφορίας από το καθεστώς του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεκδικεί ρόλο μεσολαβητή για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου, όπως ανέφερε ο σύμβουλός του για τα Βαλκάνια Σάμπρι Ντεμίρι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό σταθμό Klan Kosova.

«Περιμέναμε τις συναντήσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ του προέδρου Βούτσιτς και του πρωθυπουργού Κούρτι για να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα και να δούμε πόσο έχουν προχωρήσει με αυτή τη συμφωνία και μετά να παρέμβουμε ως μεσολαβητές και να βοηθήσουμε σε αυτόν τον τρόπο συμφωνίας», δήλωσε υπογραμμίζοντας το ενδιαφέρον του Τούρκου προέδρου για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα. Όπως είπε, ο Ερντογάν μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο.

Σημειώνεται ότι και η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι σε συνέντευξή της στις 9 Οκτωβρίου στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT world δήλωσε ότι είναι ευπρόσδεκτη η μεσολάβηση του Ερντογάν.

naftemporiki.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή