Οι απώλειες του ηρωϊκού Επους 1940-41

Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2022 07:19
UPD:07:25
A- A A+

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη
[email protected]

Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος πέραν από τους πανηγυρισμούς για την νίκη  είχε και τους νεκρούς στρατιωτικούς  που βύθισαν στο πένθος τις οικογένειές  τους. Στον  νικηφόρο αυτόν πόλεμο του 1940 κατά του  Ιταλικού Στρατού  με τις σκληρές μάχες  τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς αλλά και τους θανάτους από τα κρυοπαγήματα λόγω των πολύ  χαμηλών  θερμοκρασιών, είχαμε συνολικά 7.948 νεκρούς αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες. Πρώτος νεκρός αξιωματικός  ο υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος  την τρίτη μέρα του πολέμου στο ύψωμα της Τσούκας.

Ο συνταγματάρχης Κων. Δαβάκης

Συνολικά οι Νεκροί στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο: α) Μόνιμοι αξιωματικοί 262 νεκροί,  β) ΄Εφεδροι αξιωματικοί 342. Σύνολο 604  γ) Οπλίτες νεκροί 11.307.

Ο στρατηγός Ιω. Ζήσης

Γενικό Σύνολο: 11.911. Εκτός από τους νεκρούς, είχαμε και αγνοουμένους, που δεν βρέθηκαν ποτέ. Αξιωματικοί 7  Οπλίτες  1.335.

-Στον Ελληνογερμανικό πόλεμο είχαμε: α) Αξιωματικοί μόνιμοι 31 νεκροί, έφεδροι 20, Σύνολο 51, οπλίτες 960 νεκροί.

-Στη Μάχη της Κρήτης  είχαμε:  Αξιωματικοί μόνιμοι 24 νεκροί, έφεδροι  26, ευέλπιδες 7, Σύνολο 57. Οπλίτες 369 νεκροί.

Γενικό σύνολο: Α) Μόνιμοι αξιωματικοί 346 νεκροί, Έφεδροι 408, Ευέλπιδες 7, σύνολο 761 νεκροί. Β) Οπλίτες: 12.752 νεκροί. Γενικό σύνολο 761+12.752= 13.513 νεκροί. Γ) Τραυματίες: 62.663 (από τους οποίους οι 25.000 ήταν οι παγόπληκτοι). Τέλος είχαμε και 1809 αγνοούμενους, εξαφανισθέντες και αιχμαλώτους, από τους οποίους, οι 1.342 στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, οι 340 στον ελληνογερμανικό, οι 118 στη Μάχη της Κρήτης  και 9 στη Μέση Ανατολή.

Ο πρώτος νεκρός αξιωματικός του πολέμου ο υπολοχαγός Αλέξ. Διάκος

Οι απώλειες  των αντιπάλων: α) Ιταλοί: 14.000 νεκροί 50.000 τραυματίες, 58.000 παγόπληκτοι και 27.000 αγνοούμενοι και αιχμάλωτοι.

β) Γερμανοί: 5.000 νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι στην Ηπειρωτική Ελλάδα και 8.000 στην Κρήτη.

γ) Βρετανοί: 12.000 νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη.

        Νεκροί δυο ΄Ελληνες υποστράτηγοι, ο Ιωάννης Ζήσης  (αυτοκτόνησε στα ΄Υψαλα της Αν. Θράκης, επειδή οι Τούρκοι αφόπλισαν την Ταξιαρχία του), ο  Ταγματάρχης  Κωνσταντίνος Βερσής που αρνήθηκε να παραδώσει τα πυροβόλα της Μονάδος του στους Γερμανούς και αυτοκτόνησε στη Ραψίστα Ιωαννίνων και  ο  υποστράτηγος Γεώργιος Παπαστεργίου. Νεκροί συντ/ρχες 4: Κωνσταντίνος Δαβάκης, Νικόλαος Διαμαντόπουλος, Γεώργιος  Μαρκάκης, και  Ευθύμιος  Ρόκος.

Παράξενα και θλιβερά γεγονότα του πολέμου

Κάθε περιοχή της χώρας, είχε τη δική της μεγάλη προσφορά σε πολεμιστές στο έπος του ’40. Στο σπίτι του Μεταξά ο βασιλιάς  διάβασε την επιστολή ενός πατέρα,  του αγρότη Δημητρίου Ματσούνη από το Ξυλόκαστρο  Κορινθίας, για τον ηρωϊκό θάνατο του γιου του Νικολάου στη μάχη του Αργυροκάστρου. Πέντε γιους είχε ο Ματσούνης και οι πέντε στο Μέτωπο!!!

Ο 30χρονος δεκανέας Αθανάσιος Ανδρούδης, μόλις πήρε γράμμα από την γυναίκα του στο Σουφλί ΄Εβρου που του ανήγγειλε την γέννηση της δεύτερης κορούλας τους. άφησε την απάντηση για αργότερα, αφού σε λίγο με τον λόχο του θα ξεκινούσαν νέα επίθεση στην Τρεμπεσίνα, κατά των Ιταλών. Με τον ενθουσιασμό της γέννησης της κορούλας του και με τις ευχές που του έδιναν στρατιώτες και αξιωματικοί,  άρχισε να πολεμά με θάρρος, τόλμη και ορμή, ώσπου μία σφαίρα τον χτύπησε κατάστηθα και τον έριξε νεκρό στο έδαφος!

 Ανήμερα του Αγίου Στυλιανού, ο παπα-Χρήστος Τσάκωνας, υπολοχαγός – στρατιωτικός ιερέας από το Δελβινάκι Ιωαννίνων, ευλόγησε τους στρατιώτες στο Περιστέρι Πωγωνίου πριν ξεκινήσουν  για την μάχη και ιδιαιτέρως τους εορτάζοντες Στυλιανούς. Μόλις τέλειωσαν οι ευχές, άρχισε ανηλεής βομβαρδισμός από τα Ιταλικά αεροπλάνα και ο δύσμοιρος ιερέας που φώναζε στους στρατιώτες κρυφτείτε!.. βρήκε τραγικό θάνατο!..

Το χωριό Ατσιπόπουλο Ρεθύμνης, που με την κήρυξη του πολέμου,  επιστρατεύθηκαν από το χωριό αυτό 15 αξιωματικοί, 32 υπαξιωματικοί και 108 οπλίτες, σύμφωνα με πληροφορίες που μου έδωσε ο στρατηγός Νικόλαος Σαμψών, οι επίστρατοι από το Ατσιπόπουλο, πήραν μέρος σε πολλές μάχες με την V (5η) Μεραρχία Κρήτης. Τον Φεβρουάριο του 1941 για να καταλάβουν το όρος Σεντέλι, αντιμετώπισαν το πολύ χιόνι με -20 βαθμούς Κελσίου και στη συνέχεια τη μάχη στο Τεπελένι. Υπήρξαν πολλοί νεκροί,  τραυματίες και ασθενείς με κρυοπαγήματα.

Τα δύο αδέλφια από την Κρήτη Γιάννης και Γιώργος Γαγάνης, νεκροί την ίδια μέρα

Ανάμεσα στους νεκρούς, τέσσερις στρατιώτες δύο οικογενειών (δύο αδέλφια και δύο πρώτα ξαδέλφια).Οι Ιωάννης Γαγάνης (δεκανέας) και Γεώργιος Γαγάνης (στρατιώτης), έπεσαν ηρωϊκά μαχόμενοι στο ύψωμα Πούντα Νορντ (Σεντέλι) και ο αβάστακτος πόνος του πατέρα τους Λευτέρη, από τον χαμό τους, τον έστειλε πρόωρα στον άλλο κόσμο.... Επίσης, τα πρώτα εξαδέλφια οι στρατιώτες  Ελευθέριος και  Σπυρίδων  Μυστράκης, πολεμώντας στο ίδιο ύψωμα, έπεσαν ηρωϊκά μαχόμενοι νεκροί στην σκληρή μάχη που έδωσαν στο Σεντέλι.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή