Βαλβέρδε: «Είμαστε ομάδα που όλοι θέλουν να νικήσουν»

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του τεχνικού του Ολυμπιακού στη Marca
Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2008 15:02
UPD:18:22
A- A A+

Τις πρώτες εντυπώσεις του από το ελληνικό πρωτάθλημα, τις συνθήκες δουλειάς στον Ολυμπιακό, την οδυνηρή εμπειρία του αποκλεισμού από το Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και το τελευταίο ντέρμπι με την ΑΕΚ, μετέφερε σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα Μarca, ο προπονητής του Ολυμπιακού Ερνέστο Βαλβέρδε.

«Κάποια μέρα θα επιστρέψω στην Ισπανία», λέει ο τεχνικός των «ερυθρολεύκων», «αλλά έχω συμβόλαιο για ένα χρόνο και δεν θέλω να σκέφτομαι για πιθανή επιστροφή μου στην Ισπανία ... Είμαι πολύ καλά εδώ».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

- Πώς βιώνετε την εμπειρία της Ελλάδας ως τώρα;

- «Στην αρχή υπήρχε πρόβλημα με τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού από το Champions League, αλλά τώρα τα πράγματα έχουν βελτιωθεί. Νιώθουμε την πίεση από τους οπαδούς μας να νικάμε σε κάθε ματς, αλλά τώρα παίζουμε καλά στο πρωτάθλημα από την πρώτη ημέρα και ο κόσμος είναι ευχαριστημένος από την πορεία μας στο Κύπελλο UEFA».

- Πώς είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο;

- «Αρκετά διαφορετικό από το ισπανικό. Υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις, η ταχύτητα δεν είναι τόσο μεγάλη όσο στην Ισπανία και παράλληλα είναι πολύ πιο δύσκολο να νικήσεις μακριά από την έδρα σου. Εκτός έδρας νιώθουμε την πίεση από τους αντίπαλους οπαδούς, αφού είμαστε ομάδα που όλοι θέλουν να νικήσουν».

- Στους πρώτους σας αγώνες αποκλειστήκατε από το Champions League. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία;

- «Ήταν ένα πλήγμα, αλλά πλέον πρέπει να σκεφτόμαστε πως συνεχίζουμε σε μία διοργάνωση υψηλού επιπέδου, όπως είναι το Κύπελλο UEFA. Το Champions League είναι μία διοργάνωση με πρεστίζ, αλλά σε έναν προκριματικό μπορεί να περάσεις, μπορεί και να αποκλειστείς, και σε μας συνέβη το δεύτερο. Όπως και να έχει, το Κύπελλο UEFA είναι μία διοργάνωση που μου αρέσει πολύ και φέτος έχει πολύ υψηλό επίπεδο».

- Μετά τον αποκλεισμό από το Champions League σκεφτήκατε να επιστρέψετε στην Ισπανία;

- «Όχι, ποτέ δεν το σκέφτηκα. Όταν πας σε μία ομάδα, δέχεσαι και όλες τις συνέπειες. Αν και η προοπτική της συμμετοχής στο Champions League με επηρέασε στο να αποφασίσω να εργαστώ στην Ελλάδα, δεν ήταν ο μόνος λόγος. Υπήρχαν κι άλλα κίνητρα, όπως το να βρίσκεσαι σε μία ομάδα που παλεύει για τη νίκη σε κάθε ματς και θέλει να κατακτήσει το πρωτάθλημα, που πλέον είναι και η προτεραιότητά μας».

- Πώς αντιμετώπισε η ομάδα σας τον αποκλεισμό;

- «Δεν μπορούσαμε να μείνουμε εκεί. Από εκείνη τη στιγμή έπρεπε να σκεφτόμαστε το μεγαλύτερο στόχο μας, που είναι το πρωτάθλημα».

- Στο πρωτάθλημα τα πράγματα για σας πηγαίνουν πολύ καλά. Πώς ζήσατε το ντέρμπι με την ΑΕΚ;

- «Στο πρωτάθλημα κάθε ματς είναι απίστευτο. Ο κόσμος είναι πολύ ενθουσιώδης. Στο ντέρμπι δεν παίχτηκε και πολύ ποδόσφαιρο, αλλά στο τέλος νικήσαμε γιατί είχαμε περισσότερο πάθος. Ο κόσμος μας ήταν το κλειδί της νίκης, γιατί στο γήπεδο ήταν μόνο φίλαθλοι του Ολυμπιακού. Εδώ στην Ελλάδα μόνο οι οπαδοί της γηπεδούχου είναι στις εξέδρες και στον δεύτερο γύρο θα συμβεί το αντίστροφο».

- Στην Ελλάδα τα ντέρμπι είναι κάτι παραπάνω από απλώς ένα παιχνίδι ακόμη;

- «Είναι θέμα γοήτρου για τους φιλάθλους να νικάς στα ντέρμπι. Για παράδειγμα, λίγες μέρες πριν το ντέρμπι, είχαμε έναν αγώνα για το Κύπελλο UEFA, αλλά κανένας δεν μιλούσε για αυτό. Όλοι ασχολούνταν με το ντέρμπι και αυτό ήταν κάτι που εμείς θέλαμε να αποφύγουμε».

- Πώς ήταν ο Ολυμπιακός όταν ήρθατε;

- «Ήταν μία ομάδα διαφορετική, αλλά και με ομοιότητες με τις υπόλοιπες ομάδες. Όλες οι ομάδες έχουν όμοια λειτουργία. Αν και είχαν κατακτήσει το πρωτάθλημα και είχαν κάνει καλή πορεία στο Champions League, ο σύλλογος ήθελε να αλλάξει ο τρόπος παιχνιδιού της ομάδας».

- Έπρεπε να αλλάξετε τον τρόπο δουλειάς σας για να προσαρμοστεί σε ένα διαφορετικό στυλ ποδοσφαίρου;

- «Όχι πολύ. ¶λλωστε ο καθένας έχει το δικό του τρόπο δουλειάς και δεν εξαρτάται αυτό από το πρωτάθλημα ή τη χώρα. Αν και ορισμένες φορές πρέπει να είσαι πιο αναλυτικός σε κάποια θέματα, γιατί οι παίκτες δεν τα κατανοούν».

- Η έλευση τόσων παικτών από την Ισπανία στην Ελλάδα έχει ανεβάσει το επίπεδο;

- «Έρχονται ποδοσφαιριστές από πολλές χώρες. Φέτος ήρθαν παίκτες όπως ο Πάμπλο Γκαρσία, ο Ρεγκέιρο ή ο Χουανφράν, που έδωσαν λίγη λάμψη στο πρωτάθλημα λόγω του ονόματός τους. Δουλεύουν για να ανέβει το επίπεδο του ποδοσφαίρου, κάτι που είναι πολύ σημαντικό».

- Πώς είναι η δουλειά με τα τμήματα υποδομής;

- «Δεν έχει μέχρι τώρα σχέση με την Ισπανία. Προτεραιότητα για το σύλλογο είναι η πρώτη ομάδα».

- Γιατί αποφασίσατε να εργαστείτε στην Ελλάδα;

- «Ήρθα για να ζήσω μία νέα εμπειρία και να δοκιμάσω κάτι καινούργιο. Σε όλους αρέσει να μαθαίνουν καινούργια πράγματα, γι’αυτό κι εγώ ήρθα στην Ελλάδα. Έχω συμβόλαιο για ένα χρόνο και δεν θέλω να σκέφτομαι για πιθανή επιστροφή μου στην Ισπανία, αφού θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Οι προπονητές πάντα εξαρτώνται από τα αποτελέσματα. Αν και είμαι πολύ καλά εδώ, είναι βέβαιο πως κάποια μέρα θα επιστρέψω».

- Πώς βλέπετε τα πράγματα στο ισπανικό πρωτάθλημα και την πορεία της Εσπανιόλ;

- «Η Εσπανιόλ ξεκίνησε καλά, έκανε πολλές νίκες, αλλά μετά είχε κάποια στραβοπατήματα. Πιστεύω πως η ισοπαλία που πήρε στη Μαδρίτη απέναντι στη Ρεάλ θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση στην ομάδα εν όψει της συνέχειας, γιατί έκανε πολύ καλό παιχνίδι. Βλέπουμε ότι μετά από έξι αγωνιστικές οι μεγάλες ομάδες έχουν ήδη αρχίσει να ξεφεύγουν. Πιστεύω πως υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της κορυφής και της ουράς, λόγω των διαφορετικών μπάτζετ».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις