Εκκληση Ρόμπερτ Γκέιτς σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ να βρουν «επειγόντως» λύση

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της SEDM - Δηλώσεις Μεϊμαράκη
Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2008 16:17
UPD:16:23
A- A A+

Εκκληση σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ να βρουν «επειγόντως» λύση στο θέμα της ονομασίας, απηύθυνε ο υπουργός ¶μυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης των υπουργών ¶μυνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«Ενθαρρύνουμε τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" -όπως παγίως αποκαλούν τη γειτονική χώρα οι Αμερικανοί- και την Ελλάδα να βρουν επειγόντως λύση στο θέμα της ονομασίας. Κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ σημαντικό και για τις δύο χώρες», τόνισε ο κ. Γκειτς σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις του με τους κ.κ. Τσερβένκοφσκι και Γκρούεφσκι στην Οχρίδα.

Ερωτηθείς εξάλλου, αν υπάρχει εναλλακτικός τρόπος για να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ (σ.σ.παραβλέποντας το «εμπόδιο» της ονομασίας), ο κ. Γκέιτς ήταν σαφής: «Υπάρχει ένας δρόμος μόνο για το ΝΑΤΟ, αυτός ο οποίος βασίζεται στην αρχή της ομοφωνίας. Αυτό δεν ισχύει μόνο για σάς, αλλά και για άλλες χώρες. Η κατάσταση μπορεί να είναι σύνθετη, εμείς, όμως, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε».

Ο Αμερικανός υπουργός ¶μυνας δεν παρέλειψε πάντως να εκφράσει τη «σθεναρή», όπως είπε, υποστήριξη των ΗΠΑ στην ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ, αλλά και όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ δεν έλαβε πρόσκληση για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία κατά τη σύνοδο κορυφή του Βουκουρεστίου.

Εξάλλου, ο κ.Γκέιτς κάλεσε τους ομολόγους του των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με δεδομένη τη βελτίωση -όπως είπε- της κατάστασης στο Ιράκ, να μεταφέρουν τις δυνάμεις τους από τη χώρα αυτή στο Αφγανιστάν, όπου υπάρχει ανάγκη.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της SEDM - Δηλώσεις Μεϊμαράκη

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου των υπουργών ¶μυνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEDM) που ολοκληρώθηκαν σήμερα, παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες και τα προγράμματα της Πολιτικοστρατιωτικής Συντονιστικής Επιτροπής (PMSC) και της Συντονιστικής Επιτροπής της SEDM (SEDM/CC) για το 2008, ενώ έγινε ενημέρωση - παρουσίαση των δραστηριοτήτων και των ασκήσεων της SEEBRIG (South East Europe BRIGADE). Επίσης, έγινε ενημέρωση επί των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και το Αφγανιστάν, καθώς και για τις προσπάθειες, που καταβάλλονται παγκοσμίως, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο υπουργός Εθνικής ¶μυνας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, αναφέρθηκε αρχικά στη πρωτοβουλία δημιουργίας της SEDM τονίζοντας ότι «κοινός μας στόχος ήταν η δημιουργία ενός αποτελεσματικού περιφερειακού οργάνου ασφαλείας, που θα συνέβαλε έμπρακτα στην εδραίωση αντίστοιχων συνθηκών, κατάλληλων για την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων, περιφερειακών συγκρούσεων, καθώς και διαχείρισης συγκρούσεων».

Ο κ. Μεϊμαράκης, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη δημιουργίας ενός σταθερού Βαλκανικού περιβάλλοντος, άρρηκτα συνδεδεμένου με την Ευρώπη και τους ευρωατλαντικούς θεσμούς, το οποίο να αποτελεί αξιόπιστο παράγοντα συλλογικής ασφάλειας ικανό να αποτελέσει και δύναμη αποτροπής για πιθανή εκδήλωση κρίσεως ευρύτερης μορφής. «Θεωρούμε αυτονόητα, τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, το απαραβίαστο των υφισταμένων συνόρων, την ουσιαστική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ύπαρξη σχέσεων καλής γειτονίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής ¶μυνας.

Μετά την ολοκλήρωση της SEDM, ο κ. Μεϊμαράκης αναχώρησε για την Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, όπου στις 9 - 10 Οκτωβρίου 2008, θα πραγματοποιηθεί η ¶τυπη Σύνοδος των Υπουργών ¶μυνας των χωρών - μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή