Δείτε τη σκιά της Σελήνης πάνω στη Γη από το Διάστημα κατά τη διάρκεια της έκλειψης Ηλίου (βίντεο)

Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022 11:30
UPD:12:17
EUROKINISSI/ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
A- A A+

Το μεσημέρι της 25ης Οκτωβρίου πραγματιοποιήθηκε μια μερική έκλειψη Ηλίου η οποία έγινε ορατή και στην Ελλάδα. Οι μετεωρολογικοί γεωστατικοί δορυφόροι Meteosat του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος κατέγραφαν εικόνες της Γης κατά τη διάρκεια της έκλειψης και στις εικόνες φαίνεται η σκιά της Σελήνης κατά το πέρασμα της πάνω από τον πλανήτη μας στη διάρκεια της έκελιψης. 

TIG TAG VISION

Οι συγκεκριμένοι δορυφόροι περιστρέφονται σε ύψος 38.500 χλμ. πάνω από τον ισημερινό. Στο ύψος αυτό η ταχύτητα του δορυφόρου είναι η ίδια με την ταχύτητα περιστροφής της Γης και οι δορυφόροι μοιάζει να είναι σταθεροί πάνω από ένα συγκεκριμένο σημείο του ισημερινού. Η τροχιά αυτή επιτρέπει σε κάθε δορυφόρο να παρατηρεί συνεχώς την ίδια περιοχή καλύπτωντας ένα ποσοστό 42% του πλανήτη. 

Μερική έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη παρεμβάλλεται μεταξύ Γης και Ήλιου, καλύπτοντας ένα μόνο μέρος του άστρου μας. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η έκλειψη δεν μπορεί να παρατηρηθεί με ασφάλεια άμεσα με γυμνά μάτια (υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης), αλλά μέσα από κιάλια ή τηλεσκόπιο με ειδικό ηλιακό φίλτρο.

Θα ακολουθήσει στις 7 Νοεμβρίου μια ολική σεληνιακή έκλειψη, η οποία και θα είναι η τελευταία γενικά έκλειψη του 2022. Το 2023 θα υπάρξουν τέσσερις εκλείψεις: μία ολική ηλιακή στις 20 Απριλίου, μία σεληνιακή στις 5-6 Μαΐου, μία δακτυλιοειδής ηλιακή στις 14 Οκτωβρίου και μία μερική σεληνιακή στις 28-29 Οκτωβρίου.

Naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV