Πίσω από τη ρωσική παραστρατιωτική οργάνωση Wagner, η οποία δραστηριοποείται και στην Ουκρανία, βρίσκεται ο Γεβγκένι Πριγκόζιν. Ο Πριγκόζιν το τελευταίο διάστημα κινείται στην ίδια γραμμή με τον ηγέτη της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, έχοντας εκφράσει δηλαδή ανοιχτά την δυσαρέσκειά τους για την πρόοδο των ρωσικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία. Έχουν βάλει μάλιστα στο στόχαστρο τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου.
Η χθεσινή έκθεση του Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) φαίνεται όμως πως ενόχλησε τον Πριγκόζιν. Στις 26 Οκτωβρίου, ο χρηματοδότης και ιδρυτής της ομάδας Wagner διέψευσε την αναφορά του ISW, ειρωνευόμενος το αμερικανικό think tank ότι λαμβάνει απόρρητες πληροφορίες από την πεθαμένη πεθερά του.
Ως απάντηση το ISW σημείωσε ότι δεν λαμβάνει κανένα διαβαθμισμένο υλικό από καμία πηγή, χρησιμοποιεί μόνο δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες και βασίζεται εκτενώς σε ρωσικές, ουκρανικές και δυτικές αναφορές, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και σε εμπορικά διαθέσιμες δορυφορικές εικόνες και άλλα γεωγραφικά δεδομένα ως βάση για αυτές τις αναφορές.
Τι ανέφερε όμως η έκθεση του Ινστιτούτου που ενόχλησε τόσο τον Πριγκόζιν.
Στην χθεσινή του έκθεση, που δημοσιεύθηκε δηλαδή χθες αλλά αναφέρεται στη σύνοψη της 25ης Οκτωβρίου, το ISW αναφέρει ότι ο Πριγκόζιν και άλλα άτομα της βάσης siloviki (ρωσική έκφραση που αναφέρεται στους έμπιστους «φίλους» του Ρώσου προέδρου) είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο σχετικά με την πρόοδο του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία.
Την είδηση είχε κάνει γνωστή η Washington Post, επικαλούμενη τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ. Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Πριγκόζιν άσκησε δριμεία κριτική στο ρωσικό Υπουργείο Άμυνας και φέρεται να το κατηγόρησε ότι στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις δυνάμεις της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner ενώ απέτυχε να χρηματοδοτήσει την ομάδα ή να παράσχει τους απαραίτητους πόρους, κάτι που συνάδει με τις πολυάριθμες δημόσιες δηλώσεις του.
Στην ίδια (χθεσινή) έκθεση αναφερόταν ότι ο Πριγκόζιν απαντώντας στην Washington Post, αρνήθηκε ότι επέκρινε τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις. Σχολιάζοντας την αντίδρασή του, οι αναλυτές του Ινστιτούτου σημείωσαν ότι όλα αυτά συνηγορούν στην εκτίμηση ότι ο Πριγκόζιν κατέχει μια μοναδική θέση που του επιτρέπει να καρπωθεί τα οφέλη της εξάρτησης του Πούτιν από τις δυνάμεις της Wagner χωρίς να έχει επίσημη ευθύνη για οποιονδήποτε άξονα ή περιοχή στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα ασκεί σημαντική επιρροή στον χώρο των πληροφοριών.
«Το καθεστώς του Πούτιν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη μονοπώλιο του κρατικού χώρου πληροφοριών από τον Πούτιν, αλλά ο Πριγκόζιν αμφισβητεί όλο και περισσότερο αυτό το μονοπώλιο», ανέφερε η έκθεση την αξιολόγηση της οποίας αρνήθηκε ρητά ο Πριγκόζιν στις 26 Οκτωβρίου.«Η επιρροή του Πριγκόζιν στον χώρο των πληροφοριών είναι εμφανής μέσω της θετικής απεικόνισης των δυνάμεων του Wagner, παρά την αποτυχία τους να κάνουν σημαντικές προόδους στην περιοχή Μπαχμούτ», σημειωνόταν επίσης.
naftemporiki.gr