Ενεργειακή κρίση: Κίνδυνος - θάνατος ο χαμηλός θερμοστάτης, αλλά...πάρτε μια γάτα

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2022 18:32
UPD:21:33
Shutterstock
A- A A+

Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν το χειμώνα παρά το καλοκαίρι, και όχι μόνο επειδή κάνει κρύο έξω. Το κρύο και στους   εσωτερικούς χώρους,αποδεικνύεται, ότι μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνο.

Σύμφωνα με στοιχεία που αφορούν την Ευρώπη, χώρες με ηπιότερα κλίματα, όπου τα σπίτια  δεν θερμαίνονται επαρκώς,  παρουσιάζουν υπερβολική θνησιμότητα το χειμώνα. Το ποσοστό θανάτων το χειμώνα στην Πορτογαλία, για παράδειγμα, είναι πολύ υψηλότερο από αυτό της Φινλανδίας.

Παρά την πρόσφατη πτώση των τιμών του φυσικού αερίου, οι αρχές δημόσιας υγείας ανησυχούν ότι το -έτσι κι αλλιώς, το υψηλό κόστος ενέργειας  θα οδηγήσει  πολλούς Ευρωπαίους σε ενεργειακή ένδεια. 

 Η Αγγλία κινδυνεύει με ανθρωπιστική κρίση, προειδοποίησε ο Μάικλ Μάρμοτ, διευθυντής του UCL Institute of Health Equity στο Λονδίνο, μιλώντας στο ερευνητικό περιοδικό BMJ . 

Λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως ο Covid-19, η γρίπη, η πνευμονία και η οξεία βρογχίτιδα είναι πιθανό να γεμίσουν έως και τις μισές νοσοκομειακές κλίνες αυτόν τον χειμώνα.

Όμως πόσο κρύο είναι το πολύ κρύο; Όπως αναφέρει σχετικά το Boomberg, η δημόσια υγεία της Αγγλίας έχει μια απάντηση : Η ρυθμισμένη στους 18 C (65 F)  θερμοκρασία εντός του σπιτιού είναι η ελάχιστη δυνταή. Αν μειωθεί κι άλλο οι πολίτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυξημένη αρτηριακή πίεση, θρόμβους στο αίμα και καρδιακές προσβολές. λέει ο Μάικ Τίπτον, καθηγητής φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ.  Πρόκειται για φυσική συνέπεια της του κρύου κατά των αμυντικών μηχανισμών του σώματος και της  αφυδάτωσης που προκαλεί».

Σύμφωνα με τον Τίπτον, όταν κάποιος κρυώνει  τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα συστέλλονται, μειώνοντας τη ροή προς την περιφέρεια του σώματος για να διατηρήσουν το μεγαλύτερο μέρος του αίματος προστατευμένο κάτω το «μονωτικό»  στρώμα του λίπους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιθυμία για ούρηση, που ονομάζεται διούρηση που προκαλείται από κρύο. Καθώς το αίμα συγκεντρώνεται και πυκνώνει, αυξάνεται και ο κίνδυνος θρόμβων  με τους ηλικιωμένους να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οι άνθρωποι είμαστε κατά βάση τροπικά ζώα  και δεν εξελιχθήκαμε για να προσαρμοστούμε σε ψυχρότερες θερμοκρασίες, λέει ο Τιπτον. Αντίθετα, δημιουργήσαμε το κλίμα που προτιμάμε με την θέρμανση  στα σπίτια και τα γραφεία μας.

«Υπό κανονικές συνθήκες, η μέση θερμοκρασία του δέρματός  είναι 33 βαθμούς Κελσίου,η θερμοκρασία του κορμού, 35 με 36 βαθμούς και οι θερμοκρασίες των άκρων 20 βαθμούς. Αυτό είναι ακριβώς το ίδιο προφίλ θερμοκρασίας για κάποιον  γυμνοί στους 26 έως 28 βαθμούς» εξηγεί ο Τίπτον.

 

Πώς θα προσαρμοστούμε; Ας πάρουμε μια...γάτα

Ωστόσο, λένε οι επιστήμονες είναι δυνατή η προσαρμογή σε ψυχρότερες θερμοκρασίες.Αρκετές από τις προτασεις είναι -επιεικώς - ευφάνταστες. Ορισμένες στρατηγικές είναι ευνόητες,  χοντρά παπλώματα,  πουλόβερ, χοντρές κάλτσες ή ένας σκούφος στο κεφάλι. Μια γάτα στην αγκαλιά μπορεί να βοηθήσει τα ψυχρά απογεύματα ή βράδια .

Ένας αλλος τρόπος για να γίνει κάποιος ανθεκτικότερος στο κρύο, εφόσον είναι υγιής, είναι να  μείνει κάποια ώρα έξω  ή να ασκηθεί

«Μπορείς να αλλάξεις τη δική σου αντίδραση στο κρύο», λέει η Κέιτ Ριού, ιδρύτρια του Outdoor Swimming Society στη νότια Αγγλία. «Αυτό που αρχικά φαίνεται πολύ δυσάρεστο και σε κάνει να νιώθεις πολύ κρύο, μετά από λίγο χρόνο  μπορεί να γίνει απολύτως εντάξει».

Η ομάδα της Ριου  κολυμπά όλο το χρόνο, κάνοντας μικρές βουτιές σε σχεδόν παγωμένο νερό κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ως αποτέλεσμα, λέει, πολλά μέλη της ομάδας μπορούν να παραμείνουν άνετα ακόμα και όταν τα σπίτια τους είναι δροσερά. «Απλώς εξασκείσαι να γίνεις λίγο πιο στωικός απέναντι στο κρύο», λέει  η Ριού.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή