Κορωνοϊός: Διαφέρουν τα συμπτώματα ανάλογα με τον εμβολιασμό

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2022 17:07
UPD:17:18
Eurokinissi/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
A- A A+

Οι λοιμώξεις από την covid συνοδεύονται από ποικιλία πιθανών συμπτωμάτων, από πιο ήπια μέχρι τα πιο περίεργα όπως η «γλώσσα covid».

Ποια από αυτά τα συμπτώματα θα βιώσετε αν μολυνθείτε με κορωνοϊό σύντομα; Σύμφωνα με την μελέτη ZOE Health, αυτό εξαρτάται από την κατάσταση του εμβολιασμού. Η έρευνα αποτελεί ένα κοινό έργο μεταξύ της εταιρείας επιστημών υγείας ΖΟΕ και ερευνητών του King's College του Λονδίνου, το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, το Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. 

Το έργο πρόσφατα δημοσιοποίησε μια ανανεωμένη λίστα με τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα εξαιτίας της covid, τα οποία αναφέρθηκαν από περισσότερους από 4 εκατ. χρήστες της εφαρμογής ZOE Covid Study, που παρακολουθεί τα συμπτώματα του ιού με βάση τα δεδομένα που εισάγουν καθημερινά οι χρήστες από το 2020. 

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που αναφέρθηκαν σε τρεις ομάδες εμβολιασμού - τους ανθρώπους που συμπλήρωσαν τις αρχικές δόσεις, τους ανθρώπους με μια δόση εμβολίου από τις δύο και τους ανθρώπους που είναι ανεμβολίαστοι - ποικίλουν ανάλογα με την συχνότητα εμφάνισης:

1.Όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους

-Πονόλαιμος
-Καταρροή
-Ρυνική συμφόρηση 
-Επίμονος βήχας
-Πονοκέφαλος

2. Όσοι έχουν λάβει μια δόση εμβολίου

-Πονοκέφαλος
-Καταρροή
-Πονόλαιμος
-Φτάρνισμα
-Επίμονος βήχας

3. Ανεμβολίαστοι

-Πονοκέφαλος
-Πονόλαιμος
-Καταρροή
-Πυρετός
-Επίμονος βήχας


Τέσσερα από τα πέντε πιο συνηθισμένα συμπτώματα που αναφέρθηκαν, συμπεριλαμβανομένων του πονόλαιμου, της καταρροής, του επίμονου βήχα και του πονοκέφαλου, εμφανίστηκαν σε όλες τις ομάδες -αλλά ο επιπολασμός τους διέφερε. Οι ανεμβολίαστοι βίωναν πιο συχνά πυρετό, το οποίο δεν εμφανίστηκε στις άλλες δύο ομάδες. 

Ωστόσο, η κατάσταση του εμβολιασμού θα μπορούσε να επηρεάσει πόσα από αυτά τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν ταυτόχρονα. Όσοι ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους ή έλαβαν μία δόση ανέφεραν λιγότερα συμπτώματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, συγκριτικά με τους ανεμβολίαστους, επισημαίνει η μελέτη.

Σε μια έρευνα του 2021 του CDC, οι συμμετέχοντες με μία ή δύο δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού κινδύνευαν κατά 60% λιγότερο από την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως ο πυρετός, συγκριτικά με τους ανεμβολίαστους. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή