Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» ΕΜΑ για νέο κύμα με υποπαραλλαγές της Όμικρον 

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2022 14:35
UPD:14:45
Shutterstock
A- A A+

Νέο κύμα κορωνοϊού με υποπαραλλαγές της Όμικρον αναμένει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) τις ερχόμενες εβδομάδες. Σε δηλώσεις του ο Επικεφαλής του Γραφείου Βιολογικών Απειλών Υγείας και Στρατηγικής Εμβολίων του ΕΜΑ Μάρκο Καβαλέρι ανέφερε πως τον Σεπτέμβριο καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

Ο αξιωματούχος του ΕΜΑ προειδοποίησε ότι «οι μολύνσεις και οι νοσηλείες αυξάνονται σε ανθρώπους από 65 ετών και πάνω». Τόνισε ακόμη ότι «η πανδημία δεν έχει τελειώσει και είμαστε ακόμη σε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως είπε την περασμένη εβδομάδα ο ΠΟΥ» καλώντας τους πολίτες να εμβολιαστούν ή να προχωρήσουν με τις ενισχυτικές δόσεις, ειδικά όσοι βρίσκονται σε κατηγορίες υψηλού κινδύνου και μπορεί να νοσήσουν σοβαρά.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι «την περασμένη εβδομάδα μία από τις παραλλαγές της Όμικρον, που ονομάζεται ΒQ1, εντοπίστηκε σε τουλάχιστον πέντε χώρες στην Ε.Ε. και τον ΕΟΧ». Όπως είπε, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), η BQ1 και η υποκατηγορία της, που ονομάζεται BQ1.1, θα γίνουν το κυρίαρχο στέλεχος μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και τις αρχές Δεκεμβρίου

Ο Μάρκο Καβαλέρι δήλωσε ότι προς το παρόν παραμένει άγνωστο εάν η ΒQ1 θα είναι πιο μεταδοτική ή θα προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση σε σύγκριση με τις υποπαραλλαγές BA4 και ΒΑ5. Αυτό που είναι γνωστό ωστόσο είναι ότι έχει αυξημένη ικανότητα να ξεφεύγει από την ανοσία του εμβολιασμού και της φυσικής μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένης της Όμικρον, και να αντιστέκεται στα διαθέσιμα μονοκλωνικά αντισώματα». «Προς το παρόν οι υποπαραλλαγές Όμικρον ΒΑ4/ΒΑ5 εξακολουθούν να κυριαρχούν στην Ευρώπη. Ωστόσο και νέες παραλλαγές που απορρέουν από την ΒΑ2 και ΒΑ5 έχουν εμφανιστεί σε διαφορετικά σημεία του κόσμου», σημείωσε.

Όπως είπε επίσης, υπό παρακολούθηση είναι και η νέα υποπαραλλαγή που ονομάζεται ΧΒΒ, η οποία εξαπλώνεται γρήγορα στην Ασία και έχει ήδη εντοπιστεί σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες.

Σημείωσε τέλος ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν έξι εμβόλια για αρχικό εμβολιασμό, τέσσερα προσαρμοσμένα και οκτώ θεραπείες για τον κορωνοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έγινε γνωστό χθες εντοπίστηκαν για πρώτη φορά κρούσματα των υποπαραλλαγών BQ.1 και ΒQ.1.1 στην Ελλάδα. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη 52.966 κρούσματα και 138 θανάτους από κορωνοϊό μέσα σε μία εβδομάδα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή