ΟΗΕ: Απογοήτευση και καμπανάκι για τις δεσμεύσεις των χωρών για το κλίμα

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2022 13:14
UPD:13:19
REUTERS/Yana Paskova
A- A A+

Μπορεί η διεθνής κοινότητα να θέλει να αντιμετωπίσει άμεσα την κλιματική αλλαγή, αλλά η υπηρεσία του ΟΗΕ για το Κλίμα κάνει λόγο για δεσμεύσεις που «απέχουν πολύ» από την κάλυψη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στο +1,5°C.

«Απέχουμε πολύ από το επίπεδο και την ταχύτητα μείωσης των εκπομπών που είναι αναγκαία για να μείνουμε στ +1,5°C», προειδοποίησε ο Σάιμον Στιλ, επικεφαλής του ΟΗΕ Κλίμα, και ενώ δημοσιεύθηκαν οι τελευταίες δεσμεύσεις των χωρών που υπογράφουν την συμφωνία του Παρισιού, δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη των εργασιών της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα, της COP27, στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

Ο ΟΗΕ θεωρεί πως οι δεσμεύσεις των 193 πλευρών της συμφωνίας, κινδυνεύουν «να βάλουν τον κόσμο σε τροχιά αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2,5°C μέχρι το τέλος του αιώνα», επισημαίνει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Η συμφωνία του Παρισιού του 2015 θέτει ως στόχο την ανάσχεση της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης «σαφώς κάτω από τους +2°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα», όταν η ανθρωπότητα άρχισε την υψηλής κλίμακας εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας, υπεύθυνα για την εκπομπή των αερίων».

Στην τελευταία COP26 το 2021 στην Γλασκώβη, οι υπογράφοντες δεσμεύθηκαν για την ετήσια -αντί πενταετή- αναθεώρηση των δεσμεύσεών τους στον τομέα της μείωσης των εκπομπών, δεσμεύσεων που ονομάζονται «ορισμένη σε εθνικό επίπεδο συμβολή» (NDC).

Αλλά, μόνο 24 χώρες είχαν υποβάλει νέες ή αναθεωρημένες NDC μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 23ης Σεπτεμβρίου, εγκαίρως ώστε να ληφθούν υπ' όψιν κατά την διάρκεια της COP27 (6-18 Νοεμβρίου).

Ο αριθμός είναι απογοητευτικός, δηλώνει ο Σάιμον Στιλ σε ανακοίνωσή του που συνοδεύει την δημοσίευση των νέων δεδομένων.

«Για να διατηρηθεί ο στόχος του +1,5°C, οι κυβερνήσεις οφείλουν να ενισχύσουν τώρα τα σχέδια και να τα εφαρμόσουν εντός των προσεχών οκτώ ετών», επιμένει ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, οι παγκόσμιες εκπομπές πρέπει να μειωθούν κατά 45% μέχρι το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2010, για να είναι βιώσιμος ο στόχος αυτός.

Αλλά, σύμφωνα με την τελευταία σύνθεση των NDC, οι σημερινές δεσμεύσεις όχι μόνο δεν θα μειώσουν, αλλά θα οδηγήσουν σε αύξηση κατά 10,6% των εκπομπών.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή