«Ο Κόναν μπορεί να ζει στον Άρη» λένε οι επιστήμονες

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2022 10:02
IPGP

Οι έρευνες στο υπέδαφος του Άρη μπορεί να αποκαλύψουν την ύπαρξη ζωής έστω και σε βακτηριακό επίπεδο.

A- A A+

Η επιστημονική του ονομασία είναι Deinococcus radiodurans αλλά είναι πιο γνωστό ως «Κόναν το Βακτήριο». Πρόκειται για ένα βακτήριο που έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να επιβιώνει σε ακραίες και εξαιρετικά αφιλόξενες για τη ζωή συνθήκες. Ο Κόναν φιγουράρει μάλιστα στον κατάλογο των ρεκόρ Γκίνες ως το πιο ανθεκτικό βακτήριο που γνωρίζουμε.

Το βακτήριο έλαβε αυτή την ονομασία επειδή όπως και ο διάσημος κινηματογραφικός ήρωας μπορεί να αντιστέκεται με επιτυχία σε κάθε επίθεση. Μπορεί να επιβιώνει σε έκθεση σε τοξικά υλικά, σε πολύ υψηλές και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ενώ μπορεί να αντέξει σε έκθεση σε εξαιρετικά υψηλές ποσότητες βλαβερής για κάθε άλλο ζωντανό οργανισμό ακτινοβολίας.

Προηγούμενες μελέτες για τον Κόναν έδειχναν ότι αν αυτός ή έστω κάποιο παρεμφερές βακτήριο βρισκόταν στον Άρη θα μπορούσε να έχει επιβιώσει για χρονικό διάστημα ενός εκατ. ετών. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν στην εποχή που ο Άρης διέθετε συνθήκες ικανές να δημιουργήσουν ζωή έστω και σε μικροβιακό-βακτηριακό επίπεδο είχε εμφανιστεί στον πλανήτη ένας ανθεκτικός μικροοργανισμός αυτός θα έχει χαθεί εδώ και πολύ καιρό.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Astrobiology» επιστήμονες του Πανεπιστημίου Northwestern στις ΗΠΑ υποστηρίζουν τα πειράματα που πραγματοποίησαν με τον Κόναν δείχνουν ότι αυτό το βακτήριο ή κάποιο ισοδύναμο του μπορεί επιβιώσει για χρονικό διάστημα 280 εκατ. ετών στο υπέδαφος του Άρη.

MICHAEL J. DALY/USU

Στη φωτογραφία εικονίζεται ο Κόναν το Βακτήριο που είναι τόσο ανθεκτικό ώστε θα μπορούσε θωρητικά να ζει στον Άρη εκατοντάδες εκατ. έτη.

Η νέα μελέτη αναπτερώνει τις ελπίδες ότι ίσως κάτω από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη υπάρχει ζωή. Για την πιθανότητα ύπαρξης ζωής στο υπέδαφος του Άρη έχουν γίνει αρκετές μελέτες και οι περισσότερες αναφέρουν ότι αν και δεν μπορεί κανείς να μιλήσει με βεβαιότητα για την ύπαρξη υπόγειας ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο στον πλανήτη ενούτοις δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο αφήνοντας έτσι ορθάνοιχτο το παράθυρο της ελπίδας για ανακάλυψη εξωγήινης ζωής. Μάλιστα πολλές μελέτες και σχέδια διαστημικών υπηρεσιών και ιδιωτικών εταιρειών υποδεικνύουν ως ασφαλές καταφύγιο για τον άνθρωπο το υπέδαφος του Άρη και προτείνουν τη δημιουργία εκεί σε πρώτη τουλάχιστον φάση καταλυμάτων όταν αποφασίσει η ανθρωπότητα να ταξιδέψει και να ζήσει στον Κόκκινο Πλανήτη.

Naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV