Σφοδρή αντιπαράθεση σημειώθηκε σήμερα στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύση Καλαματιανού, σχετικά με την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και η ενίσχυση ασφάλειας των πολιτών.
Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για το νέο Σωφρονιστικό κώδικα, την αντίδραση του κ. Θεοδωρικάκου προκάλεσαν οι ισχυρισμοί του κ. Καλαματιανού ότι η εγκληματικότητα, κυρίως η βαρύνουσα εγκληματικότητα έχει αυξηθεί σημαντικά ενώ η κυβέρνηση διαχειρίζεται το πρόβλημα μόνο επικοινωνιακά.
«Πάτε γυρεύοντας στον ΣΥΡΙΖΑ»
«Πάτε γυρεύοντας στον ΣΥΡΙΖΑ. Η χαμηλή και μεσαία εγκληματικότητα, δηλαδή, κλοπές, ληστείες, διαρρήξεις εισβολές σε σπίτια και κλοπές αυτοκινήτων είναι μειωμένη τουλάχιστον κατά 25% μικρότερη σε σχέση με την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ. Περίπου 3.300 αστυνομικοί περιπολούν καθημερινά στην Αττική και 700, το σύνολο που τελείωσαν την αστυνομική σχολή, τοποθετήθηκαν στις υπηρεσίες της ΓΑΔΑ γιατί εδώ στο Λεκανοπέδιο είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα, με 70% να φθάνει η εγκληματικότητα και για αυτό ρίχνουμε όλο το βάρος, μέσα από περιπολίες στις γειτονιές», αντέδρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του απέναντι στην επέμβαση της ΕΛΑΣ στη φοιτητική εστία Ζωγράφου η οποία, όπως είπε, είχε μετατραπεί σε ορμητήριο ναρκεμπόρων και εγκληματιών και τον κατηγόρησε ότι «έχει αλλεργία στη στολή του αστυνομικού».
«Έχετε μια αλλεργία με τη στολή του αστυνομικού και οτιδήποτε φέρνει το εθνόσημο. Διαφορετικά δεν θα ήσασταν στενοχωρημένοι την ημέρα που η ΕΛΑΣ μπήκε - ύστερα από έξι χρόνια παραβατικότητας, τα τρία στη δική σας διακυβέρνηση- στην φοιτητική εστία του Ζωγράφου για την οποία ενώ γνωρίζατε ότι είναι ορμητήριο βίας και εγκληματικότητας, ότι πουλάνε ναρκωτικά, ότι εκεί μέσα είναι ναρκέμποροι, δεν κάνατε τίποτα. Και την ημέρα που πήγε η αστυνομία, με αυτή την κυβέρνηση, βρήκατε να πείτε ότι ξυπνήσανε νωρίς τα παιδιά και ότι ασκήσαμε βία. Λες και τους ναρκέμπορους και τους εγκληματίες τους παίρνεις με τα πούπουλα και δεν είναι βία και εγκληματικότητα να ζούνε τα παιδιά μας στη φοιτητική εστία με τους ναρκέμπορους και τους εγκληματίες αλλά είναι βία της αστυνομίας που πήγε να τους συλλάβει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος και συνέχισε:
«Γι' αυτό έχετε αλλεργία και έχετε πάρει και διαζύγιο από τη πραγματικότητα. Το μόνο που με χαροποιεί είναι ότι επιλέγετε στην πορεία για τις εκλογές να μπείτε στη συζήτηση για τα θέματα ασφαλείας. Συνεχίστε το αυτό γιατί ο πιο βασικός τομέας της προτεραιότητας των πολιτών είναι η ασφάλεια και μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν αμφιβολίες για το τι πρόκειται να κάνει ο ελληνικός λαός. Θα κάνει και αυτή τη φορά ό,τι έκανε και το 2019. Θα σας κρατήσει άλλα 4 χρόνια στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
«Ζείτε εκτός πραγματικότητας. Οι αυξήσεις της βαρύνουσας εγκληματικότητας το 2021 σε σχέση με το 2019 είναι μεγάλη. Το αν νιώθουν ασφαλείς οι Έλληνες δεν θα τους το επιβάλλετε εσείς αλλά φαίνεται από τις απόψεις και τις κρίσεις τους από το τι ζούνε. Και μη μας λέτε εμάς για εθνόσημα και για το πόσο πατριώτες είμαστε», αντέτεινε ο κ. Καλαματιανός.
«Εσείς κ. υπουργέ να ανασκευάσετε τη δήλωση σας ότι είναι τουρκική η νησίδα στον Έβρο ενώ είναι και ελληνική. Είναι αυτό πατριωτικό;» τόνισε. Ο κ. Καλαματιανός υποστήριξε ότι «και το 2017 και το 2018,επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έγιναν επεμβάσεις σε χώρους πανεπιστημιακούς της αστυνομίας για να αντιμετωπιστεί το έγκλημα και συνελήφθησαν παραβάτες».
«Επικοινωνιακοί οι λόγοι της επέμβασης στου Ζωγράφου»
«Υπάρχει πράγματι μια βασική διαφορά με εμάς. Εσείς κάνετε επικοινωνιακές φιέστες, ψηφοθηρία. Γιατί επικοινωνιακοί είναι οι λόγοι της επέμβασης στου Ζωγράφου. Αν θέλατε να το κάνετε κάντε το χωρίς τυμπανουκρουσίες, χωρίς κανάλια και κάμερες. Εσείς όμως θέλετε επικοινωνία. Εμείς κάναμε ουσιαστικές παρεμβάσεις γιατί αφήναμε την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της για να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα. Δεν κάναμε επικοινωνία με την αστυνομία. Κάναμε ουσία για να νιώθουν πιο ασφαλείς οι Έλληνες. Και η αστυνομία μπορούσε να παρεμβαίνει στους πανεπιστημιακούς χώρους και το έκανε επί ΣΥΡΙΖΑ, δύο φορές τουλάχιστον για να αντιμετωπίσει την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα. Μπορούσε να το κάνει όπως μπορεί και σήμερα η αστυνομία να το κάνει. Δεν χρειαζόταν η πανεπιστημιακή αστυνομία για να το κάνει αυτό», ανέφερε ο κ. Καλαματιανός.
«Το θράσος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αξεπέραστο. Και η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύομαι πάρα πολύ και να σας λυπηθώ, όταν προσβάλλεται με αυτό τον τρόπο τη λογική», ανταπάντησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε:
«Υπάρχουν ξεκάθαρα υπηρεσιακά στοιχεία μέσα στην ΕΛΑΣ, που αναφέρουν για το έτος 2018, όλους αυτούς τους εγκληματίες που συλλάβαμε τώρα μέσα στην φοιτητική εστία. Γι' αυτό μην κάνετε λεκτικά παιχνίδια που δεν έχουν νόημα».
«Τους νόμους πρέπει να τους εφαρμόζουμε»
Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Υπάρχει πάρα πολύ ενίσχυση της παρουσίας της ΕΛΑΣ σε επιχειρήσεις που αφορούν την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης, που ξέρω ότι σας ενοχλεί και έχετε ιδεολογικό πρόβλημα αλλά αυτό γίνεται. Έχουν συλληφθεί δεκάδες χιλιάδες παράνομοι μετανάστες, σε εκατοντάδες επιχειρήσεις που έχουν γίνει και στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο της Αττικής. Και στην Θεσσαλονίκη επίσης, γιατί εκεί θεωρούμε ότι υπάρχει πολύ σοβαρή πηγή παραβατικότητας και εγκληματικότητας και αφορά τα πανεπιστήμια».
Συνέχισε δε, λέγοντας πως «Υπάρχει ένας νόμος του κράτους και εμείς πιστεύουμε ότι τους νόμους πρέπει να τους εφαρμόζουμε. Οι Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων περιπολούσαν τους χώρους πάντοτε σε συνεργασία και για υλοποίηση των σχεδίων ασφαλείας που έχουν χαράξει οι πρυτανικές αρχές με έναν και μόνο γνώμονα. Την ασφάλεια και την προστασία των παιδιών μας και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας όπου και αν υπάρχει. Πράγματι ο ελληνικός λαός απαιτεί να ισχυροποιείται το αίσθημα ασφαλείας για αυτό εργαζόμαστε και παρά τη βελτίωση που έχουμε σε σχέση με τις δικές σας μέρες, εμείς θέλουμε να γίνουμε ακόμα καλύτεροι και να προσφέρουμε ακόμα καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες για να ενισχύεται το αίσθημα ασφαλείας».
«Ξεκάθαρα τα πράγματα για τη νησίδα του Έβρου»
Τέλος απάντησε στη δήλωση του κ. Καλαματιανού για τη νησίδα του Έβρου, επισημαίνοντας ότι «Οι συντεταγμένες που δόθηκαν στην ΕΛΑΣ, την περίοδο 20 Ιουλίου έως 15 Αυγούστου για τους περίφημους 38 παράνομους μετανάστες ήταν μέσα σε τουρκικό έδαφος όπως με σαφήνεια περιγράφει το σχετικό έγγραφο του Γενικού Επιτελείου Στρατού και της γεωγραφικής υπηρεσίας του. Αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο. Αυτό έλεγα και τότε αυτό λέω και τώρα και αυτή είναι η απόλυτη αλήθεια είτε σας ενοχλεί είτε όχι».
«Συγκεκριμένη η σκοπιμότητα στου Ζωγράφου»
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, υποστήριξε ότι η επέμβαση στη φοιτητική εστία Ζωγράφου από την ΕΛΑΣ είχε σκοπιμότητα και στόχευε το ίδιο το φοιτητικό κίνημα.
«Είναι δεδομένο ότι η επιχείρηση της ΕΛΑΣ στη φοιτητική εστία Ζωγράφου και ο χρόνος αλλά και ο τρόπος που επιλέχθηκε για να γίνει, είχε συγκεκριμένη σκοπιμότητα. Γιατί οι καταγγελίες των φοιτητικών συλλόγων, για το συγκεκριμένο ζήτημα, για τα κυκλώματα που δρούσαν μέσα στη φοιτητική εστία υπήρχαν εδώ και πάρα πολύ καιρό.
Το ότι επιλέχθηκε και ο συγκεκριμένος χρόνος και ο συγκεκριμένος τόπος να γίνει η επιχείρηση, με αυτά τα χαρακτηριστικά που καταγγέλλουν οι ίδιοι οι φοιτητές, με αστυνομικούς να μπουκάρουν μέσα στα δωμάτια, προφανώς είχε σκοπιμότητα. Να δημιουργηθούν συνειρμοί περί ανομίας και χρησιμότητας περί δήθεν της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Δεν έγινε για λόγους εντυπώσεων, που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ουσιαστικά για να επιβάλουν την πανεπιστημιακή αστυνομία που στοχεύει στο ίδιο το φοιτητικό κίνημα. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο έτσι εξελίχθηκε η συγκεκριμένη επιχείρηση», υπογράμμισε ο κ. Γκιόκας.