ΟΗΕ: Στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο ισχυρισμός της Ρωσίας για τη «βρόμικη βόμβα»

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022 17:44
UPD:17:50
INTIME NEWS/ΓτΠ ANDREA BONETTI
A- A A+

Τις κατηγορίες της Ρωσίας ότι η Ουκρανία κατασκευάζει μια «βρόμικη βόμβα», κάτι που διαψεύδεται κατηγορηματικά από το Κίεβο και τη Δύση, θα συζητήσει σήμερα Τρίτη, κεκλεισμένων των θυρών, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί με πρωτοβουλία της Ρωσίας, ο πρεσβευτής της οποίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, έστειλε επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες περί «προβοκάτσιας» της Ουκρανίας.

Η Μόσχα διατύπωσε αυτήν την κατηγορία την Κυριακή, στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού με τους ομολόγους του των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε «ενδεχόμενες προβοκάτσιες εκ μέρους της Ουκρανίας, με προσφυγή σε βρόμικη βόμβα».

Παράλληλα, Παρίσι, Λονδίνο και Ουάσινγκτον απέρριψαν τη Δευτέρα τους ισχυρισμούς της Μόσχας, αναφέροντας σε κοινή του δήλωση ότι «Κανείς δεν θα ξεγελιόταν από μια απόπειρα χρήσης αυτού του ισχυρισμού ως προσχήματος για μια κλιμάκωση».

«Υπενθύμιση: η Ουκρανία δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα»,  έγραψε στο Twitter η αποστολή της Βρετανίας στον ΟΗΕ.

Σημειώνεται ότι μια «βρόμικη βόμβα» αποτελείται από συμβατικές εκρηκτικές ύλες και ραδιενεργά υλικά τα οποία διασκορπίζονται με τη μορφή σκόνης όταν γίνεται η έκρηξη.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή