Διεθνή πλατφόρμα για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας προτείνει η φον ντερ Λάιεν

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022 12:10
UPD:12:15
EPA/JULIEN WARNAND
A- A A+

Ο κόσμος δεν πρέπει να χάνει χρόνο, αλλά να βοηθήσει τους Ουκρανούς να ανοικοδομήσουν τη χώρα τους άμεσα, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. προτίθεται να συντονίσει τα μέτρα ανοικοδόμησης στη χώρα μέσω μιας γραμματείας.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, το μέγεθος της καταστροφής είναι απίστευτο. Η Παγκόσμια Τράπεζα αποτιμά το κόστος των ζημιών σε 350 δισ. ευρώ» ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν στο πλαίσιο της διάσκεψης για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας που διεξάγεται στο Βερολίνο.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι απαιτείται να συσταθεί μια διεθνής πλατφόρμα συντονισμού για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας «το ταχύτερο δυνατό, το προτιμότερο πριν από το τέλος του έτους ή νωρίς στις αρχές του επόμενου έτους» και σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να παράσχει την γραμματειακή υποστήριξη σε αυτή. 

Η διάσκεψη είναι ακόμη ένα ακόμη βήμα που επιβεβαιώνει την ακλόνητη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της διεθνούς κοινότητας στην Ουκρανία, οκτώ μήνες μετά από τη ρωσική εισβολή.

Σε κοινό τους άρθρο που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της Frankfurter Allgemeine Sontagszeitung ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισαν πως η μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας είναι αποστολή μιας ολόκληρης «γενιάς» και θα απαιτήσει στρατηγική επιπέδου «σχεδίου Μάρσαλ».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή