ΕΕ: Το ιβηρικό μοντέλο στην ατζέντα του συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022 10:45
UPD:10:49
REUTERS/YVES HERMAN
A- A A+

Το ιβηρικο μοντέλο και τι σημαίνει πιθανή επέκτασή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ένα από τα ζητήματα τα οποία θα συζητήσουν οι υπουργοί Ενέργειας σήμερα στο Λουξεμβούργο, ανέφερε η αρμόδια Επίτροπος Κάντρι Σίμσον.

Υπενθυμίζεται ότι στο Λουξεμβούργο λαμβάνει χώρα σήμερα το πρώτο κρας τεστ για τους υπουργούς Ενέργειας οι οποία συναντώνται με στόχο την εξειδίκευση των μέτρων που συμφωνήθηκαν την προγούμενη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής.

Ένα από τα ζητήματα που «καίνε», και έμεινε «ανοιχτό» στην συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών, είναι το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου βρίσκεται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας στην Ευρώπη, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να χαλιναγωγήσουν μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση.

Ενώ η πλειονότητα των χωρών- μεταξύ των οποίων και η χώρα μας- ζητάει ένα οριζόντιο πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου, μια μικρότερη ομάδα χωρών θέλει να περιορίσει τις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μέτρο που είναι παρόμοιο με το μοντέλο που έχει ήδη εφαρμοστεί από την Ισπανία και την Πορτογαλία (το λεγόμενο ιβηρικό μοντέλο).

Προσερχόμενη στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας, η Σίμσον σημείωσε ότι οι ηγέτες ζήτησαν από την Κομισιόν να παράσχει μια ανάλυση σε σχέση με το ιβηρικό μοντέλο.

«Η Ιβηρική χερσόνησος δεν είναι επαρκώς διασυνδεδεμένη με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ήταν πιθανόν λοιπόν να εξετάσουμε αυτή την εναλλακτική εκεί (το ιβηρικό μοντέλο) και οι ηγέτες μας ζήτησαν να αναλύσουμε πώς να το επεκτείνουμε και τι σημαίνει από την άποψη των δαπανών διότι τα διαφορετικά κράτη μέλη έχουν διαφορετικά ενεργειακά μίγματα» επισήμανε η Σίμσον.

Παράλληλα, ανέφερε ότι το πακέτο των μέτρων «περιλαμβάνει έναν πιο αντιπροσωπευτικό δείκτη για τιμές του φυσικού αερίου, την ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και μέτρα για το πώς θα προχωρήσει η από κοινού αγορά φυσικού αερίου. Οι ηγέτες ενέκριναν αυτή την προσέγγιση και μας ζήτησαν να προχωρήσουμε».

Τέλος, οι υπουργοί θα εξετάσουν το θέμα του υδρογόνου, αλλά και την οδηγία για τα κτίρια με την Επίτροπο Ενέργειας να εκφράζει την ελπίδα ότι θα βρεθεί κοινός τόπος στο συγκεκριμένο θέμα καθώς «τα κτίρια αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μερίδιο της κατανάλωσης φυσικού αερίου ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα».

Με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή