Στην Ουκρανία ο Σταϊνμάιερ

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022 08:41
UPD:09:01
REUTERS/MICHELE TANTUSSI
A- A A+

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ έφθασε σήμερα στην Ουκρανία για επίσημη επίσκεψη, η οποία δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων για λόγους ασφαλείας.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στην ουκρανική επικράτεια του σοσιαλδημοκράτη άλλοτε υπουργού Εξωτερικών, που είχε δεχθεί επικρίσεις από το Κίεβο για την πολιτική που είχε ασκήσει στο παρελθόν έναντι της Ρωσίας, αφότου ξέσπασε ο πόλεμος την 24η Φεβρουαρίου. 

«Θα με χαροποιήσει η συνάντησή μου με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και με τον πληθυσμό στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου θέλω να πάρω μια ιδέα για τη ζωή εν μέσω του πολέμου» ανέφερε ο Γερμανός πρόεδρος σε ανακοίνωσή του. Προτού συναντηθεί με τον κ. Ζελένσκι, ο κ. Σταϊνμάιερ θα επισκεφθεί τη μικρή πόλη Κορίκιβα (βόρεια, κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία) που είχε καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό, προτού την ανακαταλάβουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η απελευθερωμένη πόλη όμως καλείται πλέον να αντιμετωπίσει το ψύχος, καθώς οι υποδομές της καταστράφηκαν. Ο Γερμανός πρόεδρος θα προσφέρει βοήθεια στην κοινότητα για τις ενεργειακές υποδομές της. «Το μήνυμά μου προς τους Ουκρανούς (είναι): μπορείτε να βασιστείτε στη Γερμανία! Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία: στρατιωτικά, πολιτικά, οικονομικά και στο ανθρωπιστικό επίπεδο», είπε.

Ο κ. Σταϊνμάιερ θα αναλάβει, από κοινού με τον κ. Ζελένσκι, ηγετικό ρόλο στο δίκτυο αδελφοποίησης γερμανικών και ουκρανικών πόλεων. «Όσο περισσότερες αδελφοποιημένες πόλεις υπάρχουν, τόσο πιο εύκολο θα είναι να περάσουμε τον χειμώνα και να οικοδομήσουμε μαζί ευρωπαϊκό μέλλον», διαβεβαίωσε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή