«Ναι» της Γ.Σ. του ΟΗΕ στο σερβικό αίτημα για τη Χάγη

Πέμπτη, 09 Οκτωβρίου 2008 09:30
A- A A+

H Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έκανε χθες αποδεκτό το αίτημα της Σερβίας να απευθυνθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σχετικά με τη νομιμότητα της απόσχισης του Κοσόβου.

Συγκεκριμένα, η Γ.Σ του ΟΗΕ υιοθέτησε σχέδιο απόφασης που συντάχθηκε από το Βελιγράδι και με το οποίο ζητείται η άποψη του Δικαστηρίου για το ακόλουθο ζήτημα: «Η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της αυτόνομης διοίκησης του Κοσόβου είναι σύμφωνη προς το διεθνές δίκαιο;».

Πολλές δυτικές χώρες εξέφρασαν φόβο ότι η απόφαση αυτή θα επιβραδύνει την ενσωμάτωση του Κοσόβου στη διεθνή κοινότητα, καθώς η διαδικασία υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει ένα με δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, 77 χώρες ψήφισαν υπέρ, 6 κατά, ενώ υπήρξαν 74 αποχές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίστηκε διχασμένη, με την πλειονότητα των κρατών-μελών να απέχουν, ενώ η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Σλοβακία και η Ρουμανία ψήφισαν υπέρ της σερβικής πρότασης.

Κατά ψήφισαν οι ΗΠΑ, η Ρωσία υπέρ, η Τουρκία δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία και η ΠΓΔΜ -στην οποία διεξάγεται σήμερα έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής για το θέμα του Κοσόβου http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/09/1574622.htm - τήρησε αποχή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή