Σούπες

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022 07:26
UPD:07:30
Letzte Generation
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Την προηγούμενη εβδομάδα, στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, τα «Ηλιοτρόπια» του Βαν Γκογκ κοκκίνισαν όταν δύο κουτιά τοματόσουπας εκτοξεύθηκαν πάνω τους. Στο τζάμι που προστατεύει τον καμβά, για να είμαστε ακριβείς.

Μετά, εκτόξευσαν κατά πάνω μας οι ακτιβιστές της περιβαλλοντικής οργάνωσης Just Stop Oil μια άλλη σούπα. «Τι αξίζει περισσότερο, η τέχνη ή η ζωή; Ενδιαφέρεστε περισσότερο για την προστασία ενός πίνακα ή για την προστασία του πλανήτη και των ανθρώπων; Οικογένειες πεινασμένες που κρυώνουν δεν διαθέτουν τα μέσα για να ζεστάνουν ούτε μια κονσέρβα σούπα».

Στην Γερμανία την πλήρωσαν οι «Θημωνιές» του Μονέ. Η «Letzte Generation» τις περιποιήθηκε με πατατοπουρέ στο μουσείο του Πότσνταμ. Για να ακούσουμε, λέει, να αφυπνιστούμε. «Βιώνουμε μια κλιματική καταστροφή κι εσείς φοβάστε μια τοματόσουπα ή έναν πουρέ πάνω σε πίνακα. Ξέρετε τι φοβάμαι εγώ; Φοβάμαι, γιατί η επιστήμη μάς λέει πως το 2050 δεν θα είμαστε σε θέση να ταΐζουμε τις οικογένειές μας. Αυτός ο πίνακας δεν θα αξίζει τίποτα αν χρειαστεί να παλέψουμε για την τροφή μας».

Τον πουρέ, το γιαούρτι ή τη λουκουμόσκονη δεν τα φοβάμαι. Ούτε τους τοματομαχητές, του περιβάλλοντος εραστές, που νομίζουν ότι με τα χάπενινγκ και τα συμβολικά θα σωθεί ο πλανήτης -η ανθρώπινη ζωή σ' αυτόνμαγικά. Θυμάμαι και κάτι άλλα ωραία, που με συναυλίες και χοροπηδητά θα δίναμε τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, ενώ οι σταρ μετακινούνταν με τζετ ιδιωτικά.

Κοροϊδευόμαστε, μισοαδιάφορα και μισοκυνικά. Πουρές με ντομάτα, τελικά. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε ως το 2050 για τα δυστοπικά, ότι «δεν θα είμαστε σε θέση να ταΐζουμε τις οικογένειές μας». Τρεις στους πέντε εργαζόμενους (61%) παλεύουν ήδη -σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα του ομίλου Adecco σε 34.000 άτομα από 25 χώρεςγια τα βασικά.

Αν νομίζουν οι αυτάρεσκοι ότι βάζουν τους υπεύθυνους σε σκέψεις με τις σούπες, θα σπάσω κούπες. Στην COP27 στην Αίγυπτο, όπως και στις προηγούμενες, δεν συζητάνε για το κλίμα, αλλά για το χρήμα. Το επόμενο στάδιο του μοντέλου ανάπτυξης.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή