Άρχισε η δίκη του σκηνοθέτη Δ. Ινδαρέ για την κατάληψη στο Κουκάκι το 2019

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022 17:38
UPD:17:58
ΕΛΑΣ

Εικόνα από την επεισοδιακή αστυνομική επιχείρηση για εκκένωση της κατάληψης το 2019 στο Κουκάκι.

A- A A+

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων κάθονται ο σκηνοθέτης Δ. Ινδαρές και οι δύο γιοι του, κατηγορούμενοι στην υπόθεση εκκένωσης από την αστυνομία κτηρίου που τελούσε σε κατάληψη στο Κουκάκι, το 2019.

Και οι τρεις κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, κατά περίπτωση, για βία κατά υπαλλήλων, απόπειρα παράνομης βίας, εξύβριση, απείθεια, επικίνδυνη σωματική βλάβη, παράνομη οπλοκατοχή και διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας. 

Στην κατάθεσή του αστυνομικός, ο οποίος είχε λάβει μέρος στην επιχείρηση εκκένωσης του κτηρίου, στην οποία συμμετείχαν περιπου100 συνάδελφοί του, ανέφερε: «Η εντολή ήταν να μπούμε και να καταστείλουμε την κατάληψη. Φτάσαμε, η πόρτα ήταν κλειδωμένη και δεχτήκαμε επίθεση. Μέσα ήταν μόνο δύο άτομα που μας πέταγαν πέτρες, υπολογιστές, πυροσβεστήρες και άλλα βαριά αντικείμενα.

Πρόεδρος. Αναγνωρίζετε κάποιον;

Μάρτυρας: Ήταν ο πρώτος κατηγορούμενος (πρόκειται για τον Δ. Ινδαρέ) και ένας νεαρός.

Πρόεδρος: Τι έγινε μετά; Μπήκατε μέσα στο κτήριο; Πόσα άτομα ήταν μέσα;

Μάρτυρας: Ανέβηκα στην ταράτσα και είδα τον πρώτο κατηγορούμενο και το άλλον να πηδάνε απέναντι. Ήταν αυτός που δεχόμουν την επίθεση. Πηδήξανε από τη ταράτσα του κτηρίου στο διπλανό κτίριο. Αυτό κάνανε συνέχεια, πηδούσαν από τη μια ταράτσα στην άλλη. Στην άλλη ταράτσα υπήρχε μια κατασκευή με καρφιά και δε μπορέσαμε να τους καταδιώξουμε, μας καθυστέρησε. Ενημερώσαμε ότι είχαν περάσει στο άλλο κτίριο. Μετά περάσαμε στην άλλη ταράτσα, είδαμε τον τρίτο κατηγορούμενο (σ.σ ένας από τους γιους του Δ. Ινδαρέ). Του είπαμε τι ψάχνουμε και μας είπε: "Φύγετε από δω, έχετε χαρτί εισαγγελέα που ψάχνετε την ταράτσα μου;".

Πρόεδρος: Βλέπετε τον τρίτο κατηγορούμενο; Στη συνέχεια τι έγινε;

Μάρτυρας: Είδαμε τους δύο που καταδιώκαμε, είχαν αλλαγμένα ρούχα. Ο κύριος ο μεγαλύτερης ηλικίας (ο πατέρας) ήρθε και μου άρπαξε τον εξοπλισμό μου. Αγκάλιασα τον εξοπλισμό μου, πέσαμε κάτω και του έβαλα χειροπέδες. Με τους άλλους δύο, ασχολήθηκαν οι συνάδελφοί μου. Υπήρχε μεγάλη αντίδραση, εγώ έκανα τη σύλληψη του πατέρα.

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι τραυματίστηκε, καθώς δέχθηκε καρέκλες, πέτρες, πυροσβεστηρες, ακόμη και θρανία.

Για παρεμπόδιση σύλληψης από τον Δ. Ινδαρέ έκανε λόγο κατά την κατάθεσή του ο δεύτερος αστυνομικός.

«Πήγαμε στην ταράτσα στο διπλανο κτήριο. Είδα τα δύο ίδια άτομα να περνάνε στην ταράτσα της Ματρώζου 47. Ήταν ο πατέρας και πίσω τα παιδιά αυτά. Φώναζε αν υπάρχει εισαγγελέας και άρχισε να μας σπρώχνει. "Τι δουλειά έχετε εδώ;" μας έλεγε. Του είπαμε ότι θα κάνουμε μια σύλληψη και τότε άρχισε να φωνάζει και παρεμπόδισε τη σύλληψη. Τον είδα να βρίζει και να φωνάζει όχι σε μένα προσωπικά, στους άλλους συναδέλφους. Εγώ ασχολήθηκα με τις άλλες συλλήψεις.

Πρόεδρος: Τον είδατε να σπρώχνει;

Μάρτυρας: Ναι.

Πρόεδρος: Τι κάνατε μετά;

Μάρτυρας: Ακινητοποιήσαμε τα άτομα και τα συλλάβαμε. Ήταν ο κύριος μπροστά και πίσω οι γιοι του. Ο πατέρας τους αντιστάθηκε στη σύλληψη των παιδιών. Αυτά μας πέταγαν τις πέτρες και μπογιές, ακόμη και λύματα. Ούρα και κόπρανα απ' ό,τι μύρισα μετά πάνω μου.

Αίτημα να προβληθούν στο δικαστήριο βίντεο από τη γειτονιά, υπέβαλε η υπεράσπιση.

Η κατάθεση της συζύγου

Η σύζυγος του σκηνοθέτη περιέγραψε τη στιγμή που άκουσε φασαρία στο διπλανό κτήριο και ξύπνησε τον κατηγορούμενο.

«Πήγα στο παράθυρο και είδα μέσα από το τζάμι παραταγμένους αστυνομικούς, οι οποίοι αντάλλασσαν βρισιές και φωνές με αυτούς που ήταν στην κατάληψη. Ο σύζυγός μου ντύθηκε και πήγε να μαζέψει το αμάξι μας, που ήταν κάτω παρκαρισμένο. Τα παιδιά μας βγήκαν στο μπαλκόνι και τους έλεγα "μπείτε μέσα". Φοβόμουν. Ανέβηκα με το νυχτικό στην ταράτσα, άκουγα βήματα. Είδα και τους τρεις (σύζυγο και δύο γιους) πεσμένους μπρούμυτα, δεμένους πισθάγκωνα, να τους πατάνε το κεφάλι. Ήρθε ένας κατά πάνω μου - αστυνομικός και μου είπε: "φύγε, αν ξαναμιλήσεις θα σε πετάξω από κάτω από τη σκάλα. Πήρα το "100" μέσα στην απελπισία μου και τους είπα ότι δέρνουν τα παιδιά μου στην ταράτσα. Μετά επικοινώνησα με δικηγόρους και έψαχνα να ζητήσω βοήθεια. Πήρα το "100", πήρα δικηγόρο και μετά κανάλι.

Πρόεδρος: Τα κανάλια δεν είναι αστυνομικοί...

Μάρτυρας: Μίλαγα στο ραδιόφωνο και χτυπούν το κουδούνι και ανοίγω. Μπαίνουν μέσα αστυνομικοί και μια εισαγγελέας. Τους λέω "τι ψάχνετε;". "Υπάρχουν υπόνοιες ότι έχετε καταληψίες" μου απάντησε. Δεν με αφήνουν να ανέβω στην ταράτσα πια. Είχαν κάνει ένα σπίτι άνω κάτω. Η εισαγγελέας μου είπε να κάνω καταγγελία για αστυνομική βία.

Πρόεδρος: Δυο αστυνομικοί κατηγορηματικά αναφέρθηκαν στους γιους σας. Γιατί μίλησαν για τα παιδιά σας;

Μάρτυρας: Τους ξέφυγαν οι καταληψίες. Ήταν εξαγριωμένοι βρέθηκαν μπροστά τους οι δικοί μου άνθρωποι τους πλάκωσαν τους ξύλο.

Πρόεδρος. Εδώ δε δικάζονται οι αστυνομικοί, αλλά οι γιοι σας και ο σύζυγός σας....

Μάρτυρας: Έψαχναν να βρουν εξιλαστήρια θύματα...

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 7 Νοεμβρίου.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή