Βρομικη βόμβα: Ένα «όπλο μαζικής αναστάτωσης»

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022 16:51
UPD:17:40
REUTERS/MAKSIM LEVIN
A- A A+

 Με την Μόσχα να κατηγορεί την Ουκρανία  για κατασκευή «βρόμικης βόμβας» (RDD),που θα χρησιμοποιηθεί ως προβοκατόρικη ενέργεια κατά της Ρωσίας, για άλλη μία φορά φουντώνουν οι ανησυχίες για την πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων.

Τι είναι όμως η βρόμικη βόμβα και πόσο απειλητική είναι; 

Σύμφωνα με την Πυρηνική Ρυθμιστική Επιτροπή  των ΗΠΑ, πρόκειται για όπλο διασποράς ακτινοβολίας που αποτελείται από ένα μείγμα δυναμίτη και ραδιενεργής σκόνης ή σφαιριδίων.  Με την πυροδότησή της το  ραδιενεργό υλικό αρχίζει να εξαπλώνεται. 

 Τα περισσότερα όπλα RDD δεν απελευθερώνουν αρκετή ακτινοβολία για να σκοτώσουν ή να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες. Σημαντικό κίνδυνο αναιμετωπίζουν μόνο όσοι βρεθούν πολύ κοντά στην έκρηξη, ενώ θάνατοι μπορεί να προλήθούν από το ίδιο το συμβατικό εκρηκτικό.

Η βρόμικη βόμβα δεν μοιάζει σε καμία περίπτωση με ένα πυρηνικό όπλο ή μια πυρηνική βόμβα, καθώς η έκκλυση ακτινοβολίας  θα μπορούσε να διασκορπιστεί μόνο σε λίγα τετράγωνα ή μίλια από την έκρηξη.

Ωστόσο, ανάλογα με το σενάριο, μια έκρηξη RDD θα μπορούσε να δημιουργήσει φόβο και πανικό. Γιαυτό και δεν χαρακτηρίζεται ως  «όπλο μαζικής καταστροφής» αλλά ως «όπλο μαζικής αναστάτωσης», όπου η πρόκληση φόβου και άγχους για πιθανή μόλυνση  είναι οι κύριοι στόχοι όσων την χρησιμοποιούν.

Η έκταση της τοπικής μόλυνσης εξαρτάται ί από διάφορους παράγοντες, όπως το μέγεθος της εκρηκτικής ύλης, η ποσότητα και ο τύπος του ραδιενεργού υλικού που χρησιμοποιείται, τα μέσα διασποράς και οι καιρικές συνθήκες. 

Ωστόσο καθώς το ραδιενεργό υλικό εξαπλώνεται, χάνει την πυκνότητά του και γίνεται λιγότερο επιβλαβές.  

Οι άμεσες επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση στα χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας που αναμένονται από μια RDD  είναι πιθανώς ελάχιστες. Οι επιπτώσεις της έκθεσης σε ακτινοβολία θα προσδιορίζονται από:

  • Η ποσότητα της ακτινοβολίας που απορροφάται από το σώμα.
  • Το είδος της ακτινοβολίας (γάμα, βήτα ή άλφα).
  • Η απόσταση από την ακτινοβολία σε ένα άτομο.
  • Τα μέσα έκθεσης-εξωτερική ή εσωτερική (απορροφάται από το δέρμα, εισπνέεται ή καταπίνεται).
  • Το χρονικό διάστημα που εκτίθεται.

 naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV