Ε.Ε.: Σε αναζήτηση κοινής γραμμής εν όψει της Συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022 11:50
UPD:12:09
REUTERS/ALY SONG
A- A A+

Υπουργοί των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσπαθήσουν σήμερα να συμφωνήσουν τη διαπραγματευτική τους θέση για τις φετινές συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένου του επίμαχου θέματος της αποζημίωσης για τη ζημιά που προκαλεί η κλιματική αλλαγή στις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Η Ε.Ε., τρίτη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο, δέχεται πιέσεις από τις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να αμβλύνει την αντίστασή της στην καταβολή αποζημίωσης για τις «απώλειες και ζημιές» που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες, της στάθμης της θάλασσας και άλλων επιπτώσεων που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Ένα προσχέδιο της διαπραγματευτικής θέσης της Ε.Ε. για τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών τον Νοέμβριο, την οποία οι υπουργοί αρμόδιοι για το κλίμα θα επιχειρήσουν να εγκρίνουν στη σημερινή συνάντηση, έδειξε ότι το μπλοκ των 27 θα υποστήριζε συνομιλίες για το θέμα στη διάσκεψη COP27 στην Αίγυπτο.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό επίτευγμα, καθώς ακόμη και η εισαγωγή του θέματος των απωλειών και ζημιών στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής έχει αποδειχθεί αμφιλεγόμενη εν μέσω αντικρουόμενων απόψεων μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών σχετικά με το πού πρέπει να οδηγήσουν αυτές οι συνομιλίες.

Ωστόσο, το προσχέδιο του εγγράφου της Ε.Ε., το οποίο περιήλθε σε γνώση του Reuters, παρέμεινε ασαφές σχετικά με το τι θα μπορούσαν τελικά να αποδώσουν τέτοιες συζητήσεις στη Σύνοδο στο  θέρετρο του Σαρμ Ελ Σέιχ -στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν 200 χώρες. Οι αναπτυσσόμενες χώρες υποστηρίζουν ότι η COP27 πρέπει να δημιουργήσει ένα ταμείο για τη στήριξη χωρών που επλήγησαν από τις κλιματικές επιπτώσεις, όπως οι φετινές πλημμύρες στο Πακιστάν που στοίχισαν τη ζωή σε σχεδόν 1.700 ανθρώπους.

Οι υπουργοί θα αποφασίσουν επίσης εάν η Ε.Ε. θα πρέπει να δεσμευτεί να αναβαθμίσει τον δικό της στόχο για την κλιματική αλλαγή ώστε να είναι πιο φιλόδοξος.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή