«Οδικός χάρτης» Τσίπρα για τα εθνικά με αιχμή τα 12 ναυτικά μίλια

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022 07:43
UPD:07:44
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
mchatzikonstantinou@naftemporiki.gr

Τον οδικό χάρτη του ΣΥΡΙΖΑ για τα εθνικά ζητήματα παρουσίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας το σαββατοκύριακο στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος θέτοντας στο επίκεντρο καταρχάς την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης και σε επόμενο χρόνο την έναρξη συνομιλιών για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με όλες τις όμορες χώρες της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Εμείς ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν πρέπει να έχουμε μονάχα κάποιες θέσεις αρχής, αλλά κι ένα σχέδιο πάνω στο τραπέζι που θα υποδεικνύει πώς εμείς θα διαχειριστούμε σε λίγους μήνες που θ’ αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής και υπογράμμισε ότι «δεν γίνεται να συνεχίζουν άλλοι και όχι η Ελλάδα να  έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων για τις εξελίξεις στην περιοχή». «Δεν γίνεται να έχει η Τουρκία την πρωτοβουλία να υπογράφει νέα μνημόνια  με τη Λιβύη, με την ανοχή των ΗΠΑ και η Ελλάδα ν’ ακολουθεί το δόγμα του πιστού και δεδομένου συμμάχου και να μην παίρνει τίποτα» σημείωσε και χαρακτήρισε πολύ σημαντική την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ζητά από την κυβέρνηση την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν είναι casus belli αλλά κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε ότι μια τέτοια κίνηση δεν είναι casus belli αλλά «κυριαρχικό δικαίωμα μας» και υπογράμμισε ότι αυτή η απόφαση θα δώσει «ένα απολύτως σαφές μήνυμα άσκησης της κυριαρχίας μας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο». Ταυτόχρονα, όμως, διευκρίνισε ότι αυτό πρέπει να γίνει στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης στρατηγικής, που να ανοίγει τις συνομιλίες για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με όλες τις όμορες χώρες  στην Ανατολική Μεσόγειο. «Με την Αίγυπτο, σε συνέχεια της ήδη υφιστάμενης συμφωνίας, με τη Λιβύη, την Κύπρο και ναι, και με την Τουρκία, με προοπτική, τι; Την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» ανέφερε. Επισήμανε ακόμη ότι αυτή η προοπτική είναι η μόνη  που μπορεί να δώσει διέξοδο σ’ ένα κλιμακούμενο αδιέξοδο σήμερα. «Να επεκτείνουμε λοιπόν τα χωρικά μας ύδατα, όπως έχουμε δικαίωμα να πράξουμε, και να επιδιώξουμε ένα διάλογο οριοθέτησης στην Ανατολική Μεσόγειο με σαφείς κόκκινες γραμμές» συμπλήρωσε. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε αυτές τις προτάσεις «ένα σοβαρό πλαίσιο άσκησης των δικαιωμάτων μας βάσει του Διεθνούς Δικαίου» και ταυτόχρονα ένα μοχλό πίεσης της Τουρκίας προκειμένου να τερματίσει τις προκλήσεις και να επιστρέψει στο διάλογο και τη διπλωματία. «Και παράλληλα βεβαίως, να συνδέσουμε εκ νέου τη Χάγη με την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης» ανέφερε.

Απαντήσεις στην εσωκομματική μειοψηφία με αναφορά στην κυβερνησιμότητα

Πάντως η εσωκομματική μειοψηφία (Ομπρέλα) εξέφρασε επιφυλάξεις για τον χρονισμό της πρότασης επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και είχε ζητήσει να αφαιρεθεί από το χθεσινό σχέδιο απόφασης προκειμένου να συζητηθεί σε άλλο χρόνο.  Απαντώντας ο κ. Τσίπρας σχολίασε συνολικά τις ενστάσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης για ζητήματα εξωτερικής καλώντας όλους να σκέφτονται με όρους κυβερνησιμότητας.  «Κάθε φορά όταν λέμε κάτι, ιδίως τώρα που πηγαίνουμε κοντά στις εκλογές, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, όχι ότι δουλεύουμε όλοι μαζί σ’ ένα σχέδιο, απλά να είμαστε δεύτερο κόμμα και να διατυπώνουμε τις ωραίες μας απόψεις, αλλά ότι θα είμαστε κυβέρνηση αύριο» επισήμανε.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή