Με επιμονή στο blame game

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022 07:00
Shutterstock
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

 

Στον δρόμο των προκλήσεων και των fake news για το μεταναστευτικό συνεχίζει να πορεύεται η τουρκική πλευρά, δείχνοντας αποφασισμένη να διατηρήσει το κλίμα έντασης στην περιοχή.

Το επόμενο διάστημα δεν αναμένεται ουσιαστική αλλαγή στάσης από την Άγκυρα, καθώς η γειτονική χώρα οδηγείται σε εκλογές το 2023 και οι πολιτικοί «μονομάχοι» αναζητούν τρόπο να συσπειρώσουν το σκληροπυρηνικό ακροατήριο.

Με την Τούρκικη οικονομία να μη λέει να ορθοποδήσει δεν είναι τυχαίο πως αξιωματούχοι της γειτονικής χώρας επιλέγουν να στρέψουν τη συζήτηση σε άλλα θέματα, ξεδιπλώνοντας μια αναθεωρητική ατζέντα.

Πάντως, η Τουρκία δεν θέλει να φαίνεται στη διεθνή σκηνή πως έχει την αποκλειστική ευθύνη για τα ταραγμένα νερά στην περιοχή και γι’ αυτό επιχειρεί μέσα από την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού να δημιουργήσει εντυπώσεις. Πρόκειται για μια στρατηγική, βέβαια, που δεν αποδίδει καρπούς, αλλά -παρ’ όλα αυτάη Άγκυρα δεν δείχνει διατεθειμένη να επιστρέψει επιτέλους στην οδό του ρεαλισμού.

Δεν είναι τυχαίο πως η τουρκική πλευρά επιδιώκει να ανοίξει ταυτόχρονα όλα τα θέματα -εμμένοντας, για παράδειγμα, στο θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών-, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθεί να εμφανιστεί ως… αδικημένη στη διεθνή σκηνή. Πρόκειται για ένα εξελισσόμενο blame game, που -παρότι δεν αποδίδει καρπούςη τουρκική πλευρά συντηρεί.

Ουσιαστικά περιθώρια για αλλαγή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το επόμενο διάστημα δεν διαφαίνονται, με την Αθήνα να συνεχίζει την προσπάθεια διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας, έχοντας καταστήσει σαφείς τις κόκκινες γραμμές.

Άλλωστε, όπως επανειλημμένα έχει τονιστεί, τα παράθυρα του διαλόγου είναι ανοικτά, αλλά οι πόρτες στις προκλήσεις παραμένουν ερμητικά κλειστές.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή