Γ. Παπανδρέου: Το δημόσιο σχολείο θα έπρεπε να είναι μοχλός ανάπτυξης

Σε απόλυτη κατάρρευση η τεχνική εκπαίδευση στη χώρα
Πέμπτη, 09 Οκτωβρίου 2008 12:53
UPD:13:06
A- A A+

Το 12ο Γυμνάσιο - Λύκειο Πετραλώνων επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, όπου συναντήθηκε και συνομίλησε με καθηγητές, εκπροσώπους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και μαθητές.

«Είμαστε εδώ, με τη νέα γενιά, που έχει πάρα πολλές δυνατότητες και τεράστια δίψα για ένα δημόσιο σχολείο, που θα έπρεπε και θα μπορούσε να είναι μοχλός ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και πολιτισμού για την Ελλάδα. Δυστυχώς, τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουμε κάθε χρόνο μείωση της χρηματοδότησης στην παιδεία», παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του και επανέλαβε τη δέσμευσή του για το 5% του ΑΕΠ στην παιδεία:

«Το ΠΑΣΟΚ, έρχεται αποφασισμένο να αλλάξει, να κάνει βαθιές τομές στο χώρο της παιδείας. Δεσμεύεται για το 5% του ΑΕΠ, για την παιδεία και 2%, για την έρευνα. Γιατί εμείς είμαστε και αποφασισμένοι και πεπεισμένοι ότι το σχολείο, η παιδεία, είναι η μεγάλη δύναμη της χώρας μας, της πατρίδας μας, για την ανάπτυξη και το μέλλον της Ελλάδας».

Σε απόλυτη κατάρρευση η τεχνική εκπαίδευση

Τον κ. Παπανδρέου συνόδευσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θάλεια Δραγώνα, Μιχάλης Παντούλας και ¶ννα Διαμαντοπούλου η οποία με αφορμή τη σημερινή στάση εργασίας της ΟΛΜΕ για τα προβλήματα της τεχνικής εκπαίδευσης, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι με την πολιτική της οδήγησε την τεχνική εκπαίδευση στη χώρα σε απόλυτη κατάρρευση.

Φέτος, επεσήμανε η κ. Διαμαντοπούλου, έχουμε 30% λιγότερους μαθητές σε όλη την Ελλάδα και 43% στο Λεκανοπέδιο, τονίζοντας πως για το ΠΑΣΟΚ πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η Παιδεία και πρώτη προτεραιότητα στην Παιδεία είναι η τεχνική εκπαίδευση, με άξονες την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων και τη δυνατότητα πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση.

«Η Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση είναι αυτή που υπέστη τις πλέον αρνητικές συνέπειες από την προχειρότητα, την ανευθυνότητα, την πολιτική ανεπάρκεια εκπαιδευτικού σχεδιασμού και παραγωγής συγκεκριμένης εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του με την κινητοποίηση της ΟΛΜΕ ο Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ.

Όπως επισημαίνεται, «πριν και κατά την διάρκεια ψήφισης του ν. 3475/06 για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, το ΠΑΣΟΚ είχε επισημάνει και αναδείξει τα αδιέξοδα, τις στρεβλώσεις, τα λάθη, τα προβλήματα που θα δημιουργούσε η εφαρμογή αυτού του νόμου στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές, στους γονείς τους και τις παράγωγες αρνητικές συνέπειες που θα είχε στο κοινωνικό και παραγωγικό περιβάλλον. Όλες οι προτάσεις, ακόμη και οι πλέον τεκμηριωμένες κρίθηκαν ακατάλληλες. Αντίθετα υιοθετήθηκαν προτάσεις, άγνωστο ποιών, παρακάμπτοντας θεσμικά, διοικητικά και επιστημονικά όργανα».

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, παρατηρείται μείωση κατά 30% των εγγραφών στην Επαγγελματική Εκπαίδευση τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του νόμου σε σχέση με το προηγούμενο έτος που λειτουργούσαν τα ΤΕΕ, ενώ ειδικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής, η μείωση των εγγραφών έφθασε στο 43% (42,8%).

«Ο καθορισμός των ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ αποτελεί παροιμιώδη περίπτωση ανευθυνότητας, προχειρότητας και ανικανότητας διαμόρφωσης εκπαιδευτικής πολιτικής», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που συνεχίζει:

«Χωρίς καμιά μελέτη ή υπάρχουσα έρευνα, χωρίς διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς σε περιφερειακό επίπεδο, χωρίς συντονισμό και συνεννόηση με τα παραγωγικά Υπουργεία, χωρίς κριτήρια και έστω στοιχειώδη τεκμηρίωση, καταργούν ειδικότητες, κατακερματίζουν τομείς και μοιράζουν αυθαίρετα τις ειδικότητες στις δύο σχολικές μονάδες, μεταφέρουν ειδικότητες που είναι δεδομένο ότι απαιτούν ισχυρή θεωρητική υποστήριξη στις ΕΠΑΣ και το αντίστροφο».

Τέλος, ο Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για ανασφάλεια και αβεβαιότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για την πορεία των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, που οδηγεί σε αποσπασματικές διορθώσεις των πρόσφατων πολιτικών της επιλογών χωρίς σχέδιο ή στρατηγική, και για εμπαιγμό της «ισότιμης πρόσβασης» στην τριτοβάθμια Εκπ/ση των αποφοίτων ΕΠΑΛ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή