Σύμφωνα με έρευνα του ευρωβαρομέτρου, οι Ευρωπαίοι εκφράζουν πολλές επιφυλάξεις για την κλωνοποίηση ζώων με στόχο την παραγωγή τροφίμων
Όπως αποκαλύπτει ειδική έρευνα του ευρωβαρομέτρου, την οποία παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν γενικά αρνητική άποψη σχετικά με την κλωνοποίηση των ζώων για την παραγωγή τροφίμων.
Η έρευνα διενεργήθηκε με στόχο να προσδιοριστεί η στάση των πολιτών απέναντι στην κλωνοποίηση των ζώων.
Αποκαλύπτει, πρώτον, ότι η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών γνωρίζουν καλά τι είναι η κλωνοποίηση ζώων (οκτώ στους δέκα απάντησαν σωστά ότι «κλωνοποίηση είναι η κατασκευή ενός πανομοιότυπου αντιγράφου ενός υπάρχοντος ζώου»).
Δεύτερον, από την έρευνα προκύπτει ότι πολύ μεγάλο ποσοστό των πολιτών έχουν αρνητική άποψη σχετικά με την κλωνοποίηση ζώων για κατανάλωση από τον άνθρωπο, καθώς το 81% δηλώνει ότι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλωνοποίησης των ζώων στη φύση είναι άγνωστες και το 84% ότι δεν έχουμε αρκετή πείρα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία και την ασφάλεια η χρησιμοποίηση κλωνοποιημένων ζώων για διατροφή.
Η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για θέματα υγείας, δήλωσε σχετικά: «Η έρευνα μάς δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τις αντιλήψεις των πολιτών σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας κλωνοποίησης των ζώων για την παραγωγή τροφίμων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τώρα στη διάθεσή της τις γνωμοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ) και της Ευρωπαϊκής Ομάδας Δεοντολογίας (ΕΟΔ) και επίσης την έρευνα του ευρωβαρομέτρου. Η Επιτροπή θα αναλύσει τώρα τα στοιχεία αυτά και θα εξετάσει αν πρέπει να αναλάβει δράση και ποια.»
Όσον αφορά το πότε μπορεί να είναι δικαιολογημένη η κλωνοποίηση, οι πολίτες, σε μέσο ποσοστό 58%, σημειώνουν ότι η κλωνοποίηση ζώων για την παραγωγή τροφίμων είναι παντελώς αδικαιολόγητη, ενώ το 44% διατυπώνει την άποψη ότι θα μπορούσε να δικαιολογηθεί για την αύξηση της ανθεκτικότητας των ζώων σε διάφορες ασθένειες και το 44% ότι θα ήταν δικαιολογημένη, αν είχε ως στόχο τη διατήρηση σπάνιων ζωικών ειδών.
Μεταξύ άλλων θεμάτων, σχεδόν τέσσερις στους δέκα πολίτες (38%) πιστεύουν ότι κανένα από τα πιθανά οφέλη που τους αναφέρθηκαν (από την άποψη της υγείας ή της οικονομίας) δεν δικαιολογεί την εκτροφή κλωνοποιημένων ζώων για την παραγωγή τροφίμων. Από αυτούς που πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξουν οφέλη από την κλωνοποίηση ζώων, το 54% εξέφρασαν την άποψη ότι η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να συμβάλει στην επίλυση των παγκόσμιων επισιτιστικών προβλημάτων. Ωστόσο, το 54% και το 41% των πολιτών που απάντησαν στην έρευνα πιστεύουν ότι η κλωνοποίηση των ζώων δεν θα ωφελήσει τελικά ούτε τους καταναλωτές ούτε τους αγρότες.
Η βιομηχανία τροφίμων είναι ο τομέας ο οποίος, κατά την άποψη των πολιτών, θα ωφεληθεί σε τελική ανάλυση, αν επιτραπεί η κλωνοποίηση ζώων για την παραγωγή τροφίμων: το 86% των πολιτών που απάντησαν συμμερίζονται την άποψη αυτή.
Οι πολίτες δήλωσαν ότι είναι «εντελώς απίθανο» να αγοράσουν τρόφιμα προερχόμενα από κλωνοποιημένα ζώα (43%) ή από απογόνους κλωνοποιημένων ζώων (41%).
Η έρευνα του ευρωβαρομέτρου διενεργήθηκε τον Ιούλιο του 2008. Ελήφθησαν συνεντεύξεις από 25.000 και πλέον πολίτες, οι οποίοι επελέγησαν τυχαία και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.
Τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε την επιστημονική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ) σχετικά με την κλωνοποίηση, ενώ νωρίτερα το ίδιο έτος είχε διατυπώσει τη γνώμη της για το ίδιο θέμα και η Ευρωπαϊκή Ομάδα Δεοντολογίας (ΕΟΔ).
Η έκθεση της ΕΑΑΤ αύξησε τις ανησυχίες για θέματα που άπτονται της υγείας και της καλής μεταχείρισης των ζώων, ενώ η ΕΟΔ επισήμανε ζητήματα ηθικής τάξεως.