Ρεαλιστική πολιτική

Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2022 10:52
UPD:10:54
EPA/FABIO FRUSTACI
A- A A+

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]

Στην Ιταλία, για πρώτη φορά από την εποχή του Μουσολίνι, το κόμμα- κληρονόμος του νεοφασισμού βρίσκεται στην εξουσία.

Η μεταφασίστρια Τζόρτζια Μελόνι παρέλαβε σήμερα και επισήμως τα ηνία της χώρας από τον Μάριο Ντράγκι Οποιος περίμενε αντιδράσεις από το εξωτερικό, διαψεύστηκε. Αν και η Ρώμη βρισκόταν για ένα μήνα στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών φόβων για τι θα σημάνει η άνοδος της ακροδεξιάς στην εξουσία, αρκούσε η διακήρυξη πίστης από την 45 χρονη Μελόνι στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, για να εξανεμιστούν οι ανησυχίες. Ο ένας μετά τον άλλο, όλοι οι ξένοι ηγέτες έσπευσαν να τη συγχαρούν. Άλλωστε και χωρίς ουδεμία αμφισβήτηση, την Μελόνι την εξέλεξε ο κυρίαρχος Ιταλικός λαός. Η πρωθυπουργός και οι 24 υπουργοί της - ακριβώς το ένα τέταρτο εκ των οποίων είναι γυναίκες - ορκίστηκαν να «μείνουν πιστοί στη δημοκρατία, να τηρούν πιστά το σύνταγμα και τους νόμους και να ηγηθούν του έθνους με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του λαού».Το να κρίνουμε άλλωστε μια κυβέρνηση ,πριν πάρει την πρώτη συγκεκριμένη απόφαση, θα ήταν επιζήμιο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνεχάρη την νέα πρωθυπουργό υπογραμμίζοντας ότι η Ιταλία είναι «σημαντικός σύμμαχο του ΝΑΤΟ και στενό εταίρος».

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έγραψε στα ιταλικά στο Twitter: “Congratulazioni ( Συγχαρητήρια), Τζόρτζια Μελόνι. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Ιταλία στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και την G7», πρόσθεσε ο καγκελάριος.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τηλεφώνησε στην Μελόνι για να την συγχαρεί και έγραψε επίσης στο Twitter ότι προσβλέπει σε «εποικοδομητική συνεργασία» με τη νέα κυβέρνηση στη Ρώμη.

«Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σας», είπε στην Ιταλίδα πρωθυπουργό ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Οσο για τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν ; Πηγαίνει αύριο στη Ρώμη για να συναντηθεί με τον Πάπα Φραγκίσκο και δεν αποκλείεται να συγχαρεί από κοντά την Τζόρτζια Μελόνι.

Φυσικά, τα πιο ενθουσιώδη συγχαρητήρια ήρθαν από το ακροδεξιό λαϊκιστικό στρατόπεδο. «Μια μεγάλη μέρα για την ευρωπαϊκή δεξιά», έγραψε στο Twitter ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν. «Πατριώτες έρχονται στην εξουσία σε όλη την Ευρώπη και μαζί τους η Ευρώπη των εθνών που θέλουμε», δήλωσε η Γαλλίδα ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Για τον Δυτικό κόσμο άλλωστε, αυτή τη στιγμή, ο εχθρός είναι ο Πούτιν και όλοι πρέπει να στοιχηθούν ενωμένοι πίσω από τον στόχο της ήττας της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν έναν δεύτερο χειμώνα πολέμου, με αβέβαιες εκλογές στο ημερολόγιο, νέες κυβερνήσεις σε βασικές πρωτεύουσες, διαδηλώσεις και απεργίες στους δρόμους και έναν ορίζοντα υψηλού πληθωρισμού, ύφεσης και ογκούμενης λαϊκής δυσαρέσκειας. Η μεταφασίστρια Μελόνι μας πείραξε; Politica realistica…

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή