Προεδρικές εκλογές στη Σλοβενία- Τι κρίνεται

Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2022 09:23
UPD:09:27
REUTERS/SRDJAN ZIVULOVIC
A- A A+

Οι προεδρικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στη Σλοβενία θεωρούνται μια από τις πρώτες δοκιμασίες για την κεντροαριστερή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Γκόλομπ, που διαδέχθηκε στην εξουσία δεξιό εθνικιστή τον Μάιο.

Από τους επτά υποψηφίους που διεκδικούν την θέση του νυν προέδρου Μπόρουτ Πάχορ, μόνο τρεις θεωρείται έχουν ρεαλιστικά πιθανότητες. Ανάμεσά του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Άνζε Λόγκαρ, ο οποίος είναι και ο επικρατέστερος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που επίσης δείχνουν ότι κανένας από τους υποψήφιους δεν αναμένεται να συγκεντρώσει σήμερα την απαραίτητη απόλυτη πλειοψηφία. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να χρειαστεί δεύτερος γύρος τη 13η Νοεμβρίου.

Ο Ανζέ Λόγκαρ θήτευσε ως υπουργός Εξωτερικών στην προηγούμενη κυβέρνηση του Γιάνες Γιάνσα, άλλοτε κομμουνιστή που μετατράπηκε σε σκληροπυρηνικό δεξιό, και οι δυο τους συνδέονται με φιλία. Οι επικριτές του Γιάνσα, που υπηρέτησε ως πρωθυπουργός τρεις φορές, υποστηρίζουν πως επιδίωκε να περιορίσει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και σέβεται ελάχιστα τις δημοκρατικές αξίες ή το κράτος δικαίου στη Σλοβενία, χώρα μέλος της ΕΕ. Εκδιώχθηκε από την εξουσία από τον Γκόλομπ, που μπήκε πρόσφατα στην πολιτική, στις βουλευτικές εκλογές της άνοιξης.

Οι εκλογές, αν και αφορούν ένα αξίωμα με κυρίως συμβολικό χαρακτήρα στην κεντροευρωπαϊκή χώρα, συνιστούν ένα είδος σφυγμομέτρησης της δημοτικότητα της φιλελεύθερης κυβέρνησης του Γκόλομπ. Ο Γκόλομπ αντικατέστησε την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Γιάνεζ Γιάνσα τον Απρίλιο, τερματίζοντας πάνω από δύο χρόνια λαϊκιστικής διακυβέρνησης.

Ωστόσο, οι οικονομικές πιέσεις από τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση έχουν πλήξει τον υποψήφιο που ευθυγραμμίζεται με το κόμμα του Κίνημα Ελευθερίας του Γκόλομπ. Έτσι ο Μίλαν Μπργκλέζ έρχεται τρίτος στις δημοσκοπήσεις. 

Ο Λόγκαρ, ο οποίος έχει αποστασιοποιηθεί από τον πρώην πρωθυπουργό Γιάνσα, προηγείται επί του παρόντος στις δημοσκοπήσεις με περίπου 30%. Αναμένεται έτσι να κερδίσει τον πρώτο γύρο. Ο αντίπαλός του στο δεύτερο γύρο φαίνεται ότι θα είναι ο ανεξάρτητος δικηγόρος και ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Πιρτς Μουσαρ. 

Αυτό θα δείξει αν το πολιτικό εκκρεμές της Σλοβενίας κινείται προς τα δεξιά, εφόσον ο Μουσαρ δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τις ψήφους του Μπργκλέζ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή