Ουκρανία: Πάνω από ένα εκατ. νοικοκυριά χωρίς ρεύμα μετά τις «μαζικές» ρωσικές επιθέσεις

Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2022 08:34
UPD:08:38
REUTERS/GLEB GARANICH
A- A A+

Η Ρωσία εξαπέλυσε χθες «μαζικές επιθέσεις» στην Ουκρανία, με πολλά χτυπήματα να πλήττουν ενεργειακές υποδομές προκαλώντας διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

Οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις έπληξαν ενεργειακές εγκαταστάσεις και άλλες υποδομές σε ολόκληρη την Ουκρανία το Σάββατο, δήλωσε και η ουκρανική αεροπορία. Οι επιθέσεις άφησαν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά στην Ουκρανία, όπως δήλωσε το Σάββατο ο αναπληρωτής επικεφαλής της ουκρανικής προεδρίας Κίρυλο Τιμοσένκο.

«Πρόκειται για άθλια χτυπήματα σε κρίσιμες υποδομές», είπε ο Ζελένσκι νωρίτερα το Σάββατο. «Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να σταματήσει αυτόν τον τρόμο».

Διακοπές ρεύματος αναφέρθηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας και τοπικοί αξιωματούχοι επανέλαβαν εκκλήσεις για μείωση της χρήσης ενέργειας. Ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας έχουν ήδη μειώσει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας έως και 20%, σύμφωνα με την ουκρανική Ukrenergo.

Τμήματα του Κιέβου έμειναν επίσης χωρίς ρεύμα ρεύματος μέχρι το βράδυ. «Η γεωγραφία αυτών των τελευταίων μαζικών επιθέσεων είναι πολύ ευρεία», είπε ο Ζελένσκι στη βραδυνή του ομιλία, κάνοντας λόγο για μπλακ άουτ σε περιοχές στη δυτική, κεντρική και νότια Ουκρανία. «Φυσικά δεν έχουμε την τεχνική ικανότητα να καταρρίψουμε το 100% των ρωσικών πυραύλων και να χτυπήσουμε drones. Είμαι βέβαιος ότι, σταδιακά, θα το πετύχουμε αυτό, με τη βοήθεια των εταίρων μας. Ήδη τώρα, καταρρίπτουμε την πλειονότητα των πυραύλων κρουζ, την πλειοψηφία των drones».

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή