Βρετανία: Ο Τζόνσον συγκεντρώνει 100 υποστηρικτές εν μέσω σκεπτικισμού

Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2022 18:18
UPD:20:35
REUTERS/HENRY NICHOLLS
A- A A+

Ο Μπόρις Τζόνσον συγκεντρώνει πλέον περισσότερους από 100 υποστηρικτές μεταξύ των Συντηρητικών βουλευτών, όπως αναφέρει το BBC, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να είναι στο ψηφοδέλτιο των υποψηφίων τη Δευτέρα.

Ακόμα πάντως ο ίδιος δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα είναι υποψήφιος.  Επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα το πρωί μετά από 10ωρη πτήση από τη Δομινικανή Δημοκρατία, όπου παραθέριζε σε ένα πολυτελές θέρετρο με τη γυναίκα και τα παιδιά του.

Ήταν ήδη εκεί για μερικές εβδομάδες - επομένως είτε επρόκειτο να επιστρέψει ούτως ή άλλως είτε συντόμεσε το ταξίδι του μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας την Πέμπτη.

Επί του παρόντος, 186 από τους 357 βουλευτές των Τόρις - περίπου οι μισοί - έχουν δημοσιοποιήσει επισήμως την υποστήριξή τους:

Ρίσι Σούνακ - 114 βουλευτές
Μπόρις Τζόνσον - 50 βουλευτές
Πένι Μορντόντ - 22 βουλευτές

Οι υποστηρικτές πάντως του Σούνακ είναι βαθιά δύσπιστοι για το στρατόπεδο του Μπόρις Τζόνσον και του ζήτησαν να δημοσιεύσει μια λίστα με αυτούς που τον υποστηρίζουν.

Η αμεσότητα της αντίδρασης είναι μια υπενθύμιση του τι αντιπροσωπεύει μια επιστροφή του Τζόνσον - παθιασμένος, γεμάτος ενθουσιασμό για όσους τον υποστηρίζουν, και κυνικός για όσους δεν τον στηρίζουν, συμπεριλαμβανομένων των συντηρητικών πάγκων.

Η προοπτική επιστροφής του Τζόνσον στην κυβέρνηση προκαλεί πόλωση στο Συντηρητικό κόμμα, που είναι βαθιά διχασμένο αφού ανέδειξε τέσσερις πρωθυπουργούς σε έξι χρόνια.

Για ορισμένους Συντηρητικούς βουλευτές, ο Τζόνσον είναι άνθρωπος που κερδίζει ψηφοφόρους και μπορεί να έχει απήχηση σε όλη τη χώρα όχι μόνο με την αναγνωρισιμότητά του αλλά και με την χαρακτηριστική αισιοδοξία του.

Για άλλους, ο Τζόνσον είναι τοξική προσωπικότητα και το ερώτημα είναι εάν μπορεί να πείσει τους δεκάδες βουλευτές που τον εγκατέλειψαν ότι τώρα είναι πλέον το πρόσωπο που μπορεί να ενώσει το κόμμα και να αλλάξει την πορεία του.

Ο πρώην ηγέτης των Συντηρητικών Γουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε χθες ότι η επιστροφή του Τζόνσον είναι πιθανόν η χειρότερη ιδέα που έχει ακούσει εδώ και σχεδόν μισό αιώνα ως μέλος του κόμματος. Δήλωσε ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει τους Συντηρητικούς στον «γύρο του θανάτου».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, Bloomberg, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή